2007/04/19

Vi måste sikta på guld

TORSDAGSKRÖNIKAN I 25 minuter såg vi potentialen i dagens Blåvitt. AIK pressades effektivt tillbaka och samspelet mellan forwards och innermittfält tillät en hög och intensiv press, en press som satte AIK:s mittfält i knät på egen backlinje. Så den som tror att vårt aktuella lag inte har kapacitet för guld gör det lätt för sig med en introvert lögn. Med rätt känsla för detalj, ett par starka nyförvärv och en modig satsning inom föreningen så finns det kapacitet för medaljer och pokaler i dagens IFK Göteborg. Det gäller bara att våga.

Det finns de som talar om att 2007 blir ett så kallat "mellanår". Jag har själv inte ordet "mellanår" i min vokabulär. För vad var då 1997? Jo just det: ett mellanår.
1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006. Hmmm. Väldigt många "mellanår". Vad är de då mellan? Millennieskiften? Nej, till och med dem har "mellanåren" passerat.

Guld skall alltid vara målet, guld skall alltid vara kravet
och guld är alltid möjligt. Så lätt är det.

Enligt Ordförande Stig skulle föreningen IFK Göteborg kunna klämma fram uppemot 30 miljoner kronor till sommaren. "Investmentbolagets etapp ett" ska enligt föreningens påståenden redan idag kunna få ihop lite över fem miljoner kronor i kapital för spelarköp. Så pengar finns ju uppenbarligen att ta av, men ändå görs inga nyförvärv.
Detta trots att vår lagkapten, landslagsman och överlägset bästa spelare i dussintals intervjuer, under flera år, konsekvent har efterfrågat spelarförstärkningar till laget.
Någonting står inte rätt till i den ekvationen. Håkan Mild måste leverera bra spelare till truppen och det snart, för vi behöver tunga förstärkningar, inte mediokra free transfers. Även om man ger upp den här säsongen i någon bisarr "satsning på nästa år" så är det senast nu till sommaren vi behöver förstärka laget för att kunna bygga ihop ett spel som fungerar på längre sikt. För att inte tala om de marknadsmässiga, publika och sponsorrelaterade problem som kommer i kölvattnen av uteblivna satsningar på vår marknad i Göteborg. Göteborg behöver ett bättre varumärke i fotbollsallsvenskan än två lag som slåss kring strecken.Vill du som supporter förändra hur det ser ut inom IFK Göteborg? Då får du ta mer aktiv del i föreningens utformning, för idag är de flesta supportrar ganska nöjda med att vi är ett mittenlag i den Allsvenska serien. Annars hade vi supportrar reagerat med kraft mot det faktum att vår förening idag har minst omsättning av alla "storklubbar" och rasat mot det faktum att Malmö FF på nästan alla sätt drar ifrån oss i det ekonomiska och visionära kapplöpningsracet.

Begreppet vinnarmentalitet innebär för mig att vara målmedveten, att veta vart jag ska och se till att åstadkomma det resultatet. Jag ska utmana mig själv, tävla med mig själv före det att jag tävlar mot andra. Jag prioriterar det ena för att på ett lättare sätt nå det andra. Jag ser hur jag kan bli så bra som möjligt idag, för att bli ännu bättre imorgon.

Att aldrig säga att "detta är för svårt, jag klarar inte detta" utan istället tänka positivt och konstruktivt, typ "det ska bli spännande att se hur jag löser detta, jag kan alltid göra det här mycket bättre än jag gör idag". Att ha ganska mycket ego-drive är viktigt, jag tror inte att man åtar sig en ledande position som förening om man inte har den här inställningen, för inget kommer gratis, det kommer bara av en vild hunger på förbättring och resultat.

Ett citat av Willi Railo som passar i sammanhanget:
"Några löpare skulle springa 50 meter och förberedes mentalt för den distansen. De flesta började krokna efter 42-43 meter. Sedan förberedes löparna att springa 80 meter. Nu infann sig lusten att ge upp vid 65-70 meter. I båda fallen kände löparna trötthet när de genomfört 80-85% av distansen.
Mål måste vara konkreta. Vagt uttryckta mål - "vi skall förbättra oss" - fungerar inte som dragkraft. I intervjuer brukar elitidrottare ibland säga: "Jag skall göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker". Om detta är hela målsättningen är min kommentar: Inte särskilt långt."
Siktar man inte på guld så tar man aldrig guld. Accepterar man att inte vara ett storlag så förvandlas man även till en medioker mittenklubb. Elfsborg har mindre omsättning än oss men vinner guld, hur kan man då som blåvit inte kräva att vår förening, med vår tradition, erfarenhet och kunnande- ska gå med full kraft efter guldet?

Tid sedan senaste SM-guld:
10 år, 5 månader och 23 dagar
När kommer nästa?

41 kommentarer:

  1. Bra krönika!!

    Skulle gärna vilja se "senaste sm-guld räknaren" stort på startsidan...

    Krossa BP:)

    SvaraRadera
  2. tung jävla krönika. snacka om att slå undan benen på vissa fjantars snack om att sikta på mittenplaceringar och sånt. vi är fan BLÅVITT inte gais.

    SvaraRadera
  3. Riktigt bra Erling och jag håller med till fullo!

    SvaraRadera
  4. Ruskigt bra krönika.
    Stämmer in till fullo på samtliga punkter.

    Att vara uttalat bättre än 8 räcker inte på långa vägar, vi måste vara uppe och slåss om guldet varje år!

    Framåt Blåvitt!

    SvaraRadera
  5. Underbar krönika! Håller helt klart med om att Blåvitt MÅSTE börja sattsa! Händer inget nu så kommer det väl aldrig att hända något.
    whoami/ Ser ut som det var Frankie som skrev den här krönikan.

    SvaraRadera
  6. whoami: Det är förvisso Hankins som skrivit krönikan, men den är bra trots det.

    SvaraRadera
  7. mmm....Jobbar man för Blåvitt ska man satsa mot guld. Vet ifan vad de jävla lallarna på kamratgården satsar på....kanske dags att sätta lite press på de ansvariga. De verkar ju inte fatta att ett profillöst mittengäng i allsvenskan inte är så upphetsande och att de förlorar på alla plan på sikt....

    SvaraRadera
  8. Hmmm.. att vi har kapaciteten att slå alla nordiska lag har jag vetat länge...
    Jag ser dock inga förbättrningar sen Arne lämnade... på hans tid skapade vi i alla fall chanser.

    Mot AIK tyckte jag att det var för jävla tunnt med chanser

    SvaraRadera
  9. fy fan va skönt att läsa, att se att fler fortfarande bryr sig om ifk göteborg. sådana som sitter och säger att vi ska acceptera alla möjliga mediokra resultat är de som är farligast för blåvitt för de vill inte se en utveckling där vi är ledande, de sprider en acceptans för mediokritet. de sprider tillbakagång och uselhet.

    VI VILL SE SATSNINGAR BLÅVITT!

    SvaraRadera
  10. Skrattar käken ur led.Guld e målet??Byt lag

    SvaraRadera
  11. Riktigt bra.! Läste idag som en parantes med unga spelare, en ung stjärna i Redbergslid svarade på frågan om varför han stannade och inte flyttade utomlands "Pengar kan jag tjäna senare i min kariär, nu är det RIK som gäller" och de är sådana spelare som blir hjältar och som sedan vänder hem för att vara evigt trogen, jag säger inte att alla ska vara det, men Oscar vad tänkte du när du gick under säsongen? Kalle,Anton,Risp? varför lämnar ni skeppet under pågående resa?! Varför?! Vad blåvitt behöver som mest idag, är en anfallare som inte agerar träben och som kan göra mål!

    SvaraRadera
  12. Det finns inga som helst visioner hos Stig & co så det är ingen idé, vi har stor potential i föreningen men jämt och ständigt har ju vi fått se bevis på hur ledningen visar stor inkompetens. Hans Lundberg sitter och säger att de inte har tänkt på att det var årets värsta högrisk och däför tyckte det var smart med änglaland mellan supportergrupperna, stig lundström sitter och säger att allt är polisens fel. var är självkritiken? lever de i lala-land eller?

    samtidigt så är laget lika svagt som i fiol, åtta då- medan konkurrenterna värvar gör vi ingenting. det kan bara bli sämre och sämre om man inte väljer att ta tag i taktpinnen och dirigera sin egen förening istället för att sitta med armarna i kors och vänta på en arena som ska komma om 2-3 år, fan finns ni i föreningen nu för om ni inte gör något??? avgå då istället för att sitta och sprida medelmåttighet.

    SvaraRadera
  13. Stenhåd press i 30 min där man dominerar utan att skapa speciellt mycket. Sedan spelar man lite för offensivt för att man så gärna vill ta 3 poäng fast man saknar en riktigt bra spelide.

    IFK 2007 = AIK 2004

    SvaraRadera
  14. Pilfalk:
    Bra krönika! Hur vi som har mest supportrar i hela landet (18%) kan ligga i botten när det gäller sponsor -intäkter är för mig helt obegripligt. Detta måste ju kunna utnyttjas på ett mycket mer positivt sätt, men den nuvarnade ledningen är ju så flat och handlingsförlamad så man finner ju inte ord. Det är nästan så man längtar tillbaka till Mats Perssons dagar. Skärpning Mild, och ICA-mannen! Gör något positivt för en gång skull. Sitt inte bara på era arslen och låt föreningen sakta dö, förtvina bort i glömska.

    SvaraRadera
  15. detta är ett mellanår inget snack om den saken.
    hur man agerade emot arne exv. fler borde reagerat emot deras skitiga stil.
    vad hände-? laget kollapsade.

    man har inte ens ersatt de spelare som försvunnit då vi hade kapacitet och "kämpa" om guldet, det får man börja med.

    SvaraRadera
  16. Riktigt bra krönika. Jag håller med dig om varenda ord. Blåvitt måste våga satsa! Om man inte siktar på SM-Guld blir det verkligen inget SM-Guld. En bra,målgörande,snabb anfallare och kreativitet!

    Framååt!!!

    SvaraRadera
  17. När jag läser sådant här önskar man att det vore en av styrelseledamöterna, eller ännu bättre: en ordförandekandidat som skrev det som en vision. tyvärr är det tysta ordförandebyten i anonymitet och utan valbarhet med en kandidat, då får man ena tjommen efter den andra. det saknas inte bara visioner det saknar ju kunskap att producera högkvalitativa marknadslösningar. finns så mycket att ta av och det händer så lite.

    SvaraRadera
  18. Är det ingen som fattar hur jävla långt ner i skiten Mats Persson dragit Blåvitt & hur tungt det är att sanera för att kunna resa sig!!!!

    Det är ju absurt att läsa alla förklenande ord om Stig och Håkan.

    /Gee

    SvaraRadera
  19. vi måste ha en vision och visonär lite som fcks flemming östergaard(tror han heter så) de finns alldeles för lite sådant.. om jag hade fått kandidera som ordförande hade jag pushat stenhårt för en egen arena inte nåt budgettrams man hyr från kommunen, som man delar med gais o öis.. en egen arena skapar förutsättningar ekonomiskt genom evenemang som konserter och annat de ger dessutom ett uppsving för intresset för klubben.se borås. något ja undrar över är varför i helvete ska ifk göteborg nöja sig med en arena i storlek med borås arena, som dessutom planerar att bygga ut sin arena!! Malmö som stad är ju också mindre men deras nya bygge beräknas ju ta in 25-30 om ja fattat det rätt. Ne vi behöver fler visionärer, och för guds skull sjösätt det där riskkapital bolaget snart!

    SvaraRadera
  20. jävligt bra krönika. skicka den till Stig. Han kanske kan lära sig något. Och in med Ranegie från start nästa match.

    SvaraRadera
  21. ""hur jävla långt ner i skiten Mats Persson ""

    det håller inte som bortförklaring.
    de agerar handlingsförlamat och kommer kosta ifk mer än den karusellen om de inte börar göra ngnting snart. vi hade guldläge ifjol men då satt dom och tramsade.
    hoppas rehn hjälper till och fixar hit lite nya spelare.
    och HALSE vi behöver dig, visa ditt blåvita hjärta!

    SvaraRadera
  22. Dags att vakna upp ur västkust dimman och känna sill stanken....

    Ni e fan inte bättre än vad ni presterar, dagens sanning. Allt internet svammel kommer inte få nollarna i ifk att varken vilja eller kunna sparka boll bättre.

    SvaraRadera
  23. DAGS FÖR ATT FÖRÄNDRA.. BLÅVITT SKALL KRIGA OM GULDET VARJE ÅR!! DET SKALL VA MÅLET.. DET ÄR BARA LÖJLIGT Å SE IFK KOMMA 8 OSV...

    JAG FATTAR INTE HUR TALANGLÖSA M.BERG FÅR SPELA.. HAN ÄR JU SÄMRE ÄN LÅNGÅS FÖR FAN... VINNER NOLL BOLLAR, FÅR BOLLAR PÅ RYGGEN.. BORT MED BERG FRÅN START 11..

    SvaraRadera
  24. Helt riktigt att IFK Göteborg alltid måste ha som målsättning att vinna allsvenskan. Det blåser lite oroväckande vindar från kamratgården om att bygga långsiktigt och med eget material men med det kommer våran älskade förening aldrig att ta sm guld. Sportchefen behöver kompletteras med en klubbdirektör, någon från näringslivet med "rätt" kontakter och med fast förankring i föreningslivet. Det finns sådana! Vidare måste man komma ihåg att när spelaet hackar så beror det på att vi spelar efter backen nu och inte "tjongar". Personligen så föredrar jag resultat framför kortpassningsspel. Arne var på god väg och dessutom så hade vi ett kantspel som höll mycket hög klass som jag kan sakna ibland.

    SvaraRadera
  25. Det finns inget lag i Europa med självaktning som inte har en egen arena, säger Lagrell.

    ....

    SvaraRadera
  26. Det är ok att man bytte ut Arne och bytte spelidé.
    MEN Arne fick ut max av den trupp han hade till förfogande känns det som. Vi var svåra att slå, men inget mästarlag.

    Nu har vi nya tränare och en ny spelidé liknande den som Bosse hade. Jag anser att vi bör värva efter spelidén. Nu har vi samma långsamma bonkargäng till trupp som passade ok i Arnes spelstil. Nu ska dessa spelare spela fotboll på ett sätt som de inte verkar behärska.

    Ja, träning ger färdighet. Vi behöver dock förstärka laget enormt mycket. Gärna med snabba, löpstarka spelare. Ut och scouta!
    Rehn och Olsson får ju ingen riktig chans att få laget att spela det spelet de vill när många av spelarna inte kan.

    SvaraRadera
  27. Ta hem "Anton" och "Rispen" det finns ju för fan inget försvar, jag men tre jävla skit missar i försvaret i de tre mål man har släppt in. Försvaret bör stärkas snabbt.

    SvaraRadera
  28. Haha. "Vi pressade AIK i 25 minuter, alltså har vi kapacitet för guld"... Roligt. Väldigt roligt.

    SvaraRadera
  29. Håller helt med tidigare inlägg om att Arne fick ut max ur truppen och det tror jag att Rehn/Olsson också kan få. Dock är vår trupp i dagsläget i behov av förstärkning i varje lagdel. Stabil mittback i format medeltidsborg, spelfördelare á la Martin Ericsson och en målspruta som gör mål, massor av mål, det var länge sdan vi hade en skyttekung nu... Truppen/laget känns spretigt och osäkert ut på plan.

    SvaraRadera
  30. Ascoli låg bara under med 1-0 mot Milan tills 27:e minuten. De behöver bara höja sin nivå några steg så kan de vara med CL.

    SvaraRadera
  31. Anonym said...
    Ascoli låg bara under med 1-0 mot Milan tills 27:e minuten. De behöver bara höja sin nivå några steg så kan de vara med CL.
    20/4/07 10:57


    Det resonemanget är lite intressant då man kan fråga sig hur exempelvis Ascoli skulle göra ifrån sig i Allsvenskan...

    SvaraRadera
  32. Sparka Mild så blir allting bra... idiotresonemang. Så lät det efter att vi sparkade MP, Arne och Kjell.

    SvaraRadera
  33. FRANKIE - DU GÖR ETT JÄTTEBRA JOBB SOM SKRIBENT ETC. MEN AVHÅLL DIG GÄRNA FRÅN ATT ANALYSERA DET FOTBOLLSMÄSSIGA. IFK HAR VERKLIGEN INTE POTENTIAL ATT TA GULD MED DAGENS TRUPP OCH ATT BÖRJA SIA OM NYFÖRVÄRV ÄR HELT MENINGSLÖST. DET ÄR OMÖJLIGT ATT PROGNOSTISERA SÄSONGEN EFTER SOMMARENS VÄRVNINGAR.

    VI KOMMER FORTFARANDE IHÅG HUR DU FÖRSVARADE GEORGE MOURADS PLATS I STARTELVAN 2005 (23 MATCHER 3 MÅL) GENOM HELT IRRATIONELL ARGUMENTATION SOM INTE VAR DET MINSTA BASERAD PÅ SAKLIG, FOTBOLLSMÄSSIG BEDÖMNING. HADE BERG KOMMIT IN TIDIGARE VILKET FÖRESLOGS HADE KANSKE DU REDAN SMAKAT GULDPYTT 2005.

    SvaraRadera
  34. Håller helt med. Guld måste vara målet.

    Om man får drista sig till att kommentera krönikan i sig så här i fotbollsbloggarnas finrum så kan man väl enkelt konstatera att den håller samma klass som blåvitt. Mediåker mittensattsning.

    SvaraRadera
  35. Anonym 20/4/07 12:52: Glöm att lägga fet stil på din text ock, annars hör ingen vad du säger.

    SvaraRadera
  36. Visst skall man inom IFK satsa på guld varje år. Det förväntar jag mig också. Men jag anser inte att man gör det med dagens trupp och flata beteende inom klubbledningen. Detta känns allt annat än proffsigt för mig. De nyförvärv man gjort till förhållande till förra årets trupp känns inte som något större lyft. Och med en 8:e plats i bagaget så fattar ju de flesta att chansen till guld måste vara väldigt små? Allt måste klaffa för Blåvitts del. Man måste ju agera mer kraftfullt. Finns inga genvägar. Man kan ju inte tro att bara Blåvitts spelare skall utvecklas under hösten och blomma ut till stjärnor? Och när andra klubbar slänger upp betydligt större sedelbuntar och satsar på spelare som förra säsongen fick sitt genombrott så känns det ju larvigt att tro att Blåvitt är bäst förberedda. Man kan ju inte luta sig tillbaka på gamla meriter och tro att det skall räcka. Man måste ta upp kampen på alla plan. Man måste bli proffsigare på allt. Man måste bli attraktivare för sponsorer, media, publik och framtida nyförvärv. Tror att spelare många gånger valt att gå till andra klubbar? Tror Blåvitt har svårt att värva ibland. Blåvitt anses inte tillräckligt attraktiva bland spelare? Man ser inte Blåvitt som ett stort skyltfönster mot europa och det verkliga proffslivet. Känns som vi har en oerhört tuff och lång väg att vandra. Just nu känns det som man befinner sig i Twilight Zone? Måtte eländet ta slut snart!

    SvaraRadera
  37. Du börjar med ett:

    MEN AVHÅLL DIG GÄRNA FRÅN ATT ANALYSERA DET FOTBOLLSMÄSSIGA. IFK HAR VERKLIGEN INTE POTENTIAL ATT TA GULD MED DAGENS TRUPP OCH ATT BÖRJA SIA OM NYFÖRVÄRV ÄR HELT MENINGSLÖST.

    Vilket är ganska skrattretande i sig...

    för att följa upp med ett:


    HADE BERG KOMMIT IN TIDIGARE VILKET FÖRESLOGS HADE KANSKE DU REDAN SMAKAT GULDPYTT 2005.

    20/4/07 12:52


    Vilket gör att jag går sönder av skratt. Marcus Berg hade skjutit blåvitt till guld? Aaaaaahahahaha. Snälla sluta, jag tål inte med haha.

    Inte för att Mourad har ett skit med den uteblivna satsningen hos Blåvitt att göra (neeej att betala sin enda kompetenta forward vad han begär är ju inte alls ett bevis av många på att de är lallare på K-gården) men dra för guds skull inte upp M Berg som ett exempel på en spelare som är bra efter de senaste två matchernas kraftigt underkända spel av den göbben.

    Sicka dårar det finns därute.

    SvaraRadera
  38. Hudds/ "Man måste ta upp kampen på alla plan. Man måste bli proffsigare på allt. Man måste bli attraktivare för sponsorer, media, publik och framtida nyförvärv."

    Där summerar du det hela ganska effektivt. Vi måste bli bättre på ALLT, för i dagsläget är vi helt enkelt inte tillräckliga, men vi har potentialen på alla områden att kunna vara med däruppe, bara vi styr projektet Blåvitt åt rätt håll...

    SvaraRadera
  39. Klart att blåvitt skall satsa för Guld!

    Har inte hört från officiellt håll att man satsar på något annat.

    Däremot ser det just nu inte ut som om man satsar för guld i år.

    Verkar som man är i en fas 1:
    Sälja spelare man kan få en slant för: Ex. Richard Richardsson och Kihlberg.
    Ersätta med unga lovande spelare som är billigare i inköps och driftkostnad. Ex Ragnar, JJ, Bärkroth

    fas 2:
    Riskkapital för att köpa spelare med spets.
    Första problemet är att om man i och med utnämningen av Mild som sportchef påbörjade den sportsliga marschen mot guld, så har man ännu inte påbörjat den affärsmässiga dito. Egentligen borde man ha börjat där.
    Det andra problemet, gissar jag, är att klubben i dagsläget har svårt att attrahera tillräckligt bra spelare. Detta går att lösa om man har tillräckligt med pengar. Att man inte har det beror på första problemet.

    Sportsligt sett finns det ingen orsak att drabbas av panik efter bara två matcher. Personligen är jag just nu mer orolig för den affärsmässiga aspekten. Blåvitt behöver en klubbchef med entrepenörsegenskaper, som definierar och driver affärsmässiga mål.

    /Fille Manjong

    SvaraRadera
  40. tip = george himself?

    SvaraRadera
  41. En av de bättre krönikorna hittills i år. Tack.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.