2007/04/21

Sitt ner i båten!

KRÖNIKA Två omgångar av allsvenskan har gått och vi har förlorat en match och spelat en oavgjord. Således står vi nu på en poäng i årets allsvenska tabell. Är det kris? Ska alla avgå? Är det dags att öppna plånboken? Nope.

Sitt ner i båten mina vänner, som en viss kapten på bloggskutan skulle ha sagt. Ha tålamod. Vi har nya tränare och en tämligen ny och framförallt ung trupp. Det vore för mycket begärt att kräva att denna maskin skulle sätta igång och mala friktionsfritt redan från dag ett. En dag när vindarna bär oss åt rätt håll så kommer det att vända, och det rejält.

Vi visste redan innan tävlingssäsongen började att det skulle bli svårt att mäta oss med de bästa lagen i allsvenskan, och det kommer det att bli också. Även om vi möttes av en viss optimism innan seriestarten med målkalas mot bottengäng i diverse träningsmatcher och stora förhoppningar om våra unga och nya stjärnskott. Men så sprack det direkt. Eller var det så illa? Nej, jag tror inte det. Höj huvudet änglar och se framåt. Vad truppen behöver nu är stöd från oss supportrar och massor med tålamod.

Det snackas om att öppna plånboken och börja värva. Problemet är bara att det inte finns något plånbok att värva med. Varken Janne eller någon annan. Tvärtom så borde nästan likviditeten vara lika med noll vid det här laget. Riskkapital - javisst, men hur många tror i ärlighetens namn att 30 miljoner kommer dyka upp från ingenstans i sommar och regna över Håkan, tillgängligt för att shoppa loss vad som nu finns på marknaden. Om de pengarna finns och skall användas så måste de läggas på rätt objekt, och hur många sådana finns det tillgängliga just nu? Sjöhage eller Daniel Larsson kanske, men knappast någon äldre mittfältare eller back som troligtvis inte kommer vända ut på proffsmarknaden igen. Missförstå mig rätt nu, om vi kan förstärka med klass-spelare, finansierat med externa medel så skulle det naturligtvis vara kalas, även om jag har svårt att se det hända under denna säsong.

Men som sagt, gråt inte för det. Jag tror på den trupp vi har, och jag tror att vi kommer börja spela bra fotboll snart. Skulle det inte hända nästa omgång eller omgången efter det så är det ingen panik. Har det dock inte hänt efter det så är det fortfarande ingen panik för det. Ge det lite tid så kommer det bli bra, sitt ner i båten kamrater. Åtminstone ett tag till…

34 kommentarer:

  1. håller med att man måste ha tålamod. känns också som att vi i matcherna mot bp o hbk kommer få en fingervisning om säsongen...

    SvaraRadera
  2. rätt intetsägande krönika för en gångs skull

    SvaraRadera
  3. För helvete, "sitt ner i båten"? Snacka om att det uttrycket borde fetingutrotas.

    SvaraRadera
  4. "Riskkapital - javisst, men hur många tror i ärlighetens namn att 30 miljoner kommer dyka upp från ingenstans i sommar och regna över Håkan, tillgängligt för att shoppa loss vad som nu finns på marknaden."

    Om styrelsen med Stig i spetsen medvetet ljuger för medlemmar och supportrar vore det en skandal av oerhört magnitud, det skulle inte bara innebära att han står i båten utan att han torpederar sönder sitt ordförandeskap med en kärnvapenladdad scudmissil. Han kan inte ljuga om sådana saker.

    "Om de pengarna finns och skall användas så måste de läggas på rätt objekt, och hur många sådana finns det tillgängliga just nu?"

    Det finns en hel värld av talang, både inom och utanför Sveriges gränser. Det finns fler kontinenter än Hisingen, tro det eller ej. Om lag som Kalmar kan hitta tre brassar som var och en utan problem hade blivit dominanta i IFK:s offensiva spel så kan IFK Göteborg hitta spelare som förstärker vår trupp och vårt lag. Men problemet är att man än så länge inte har uppvisat rätt känsla för att hitta dessa talanger, för när man har plockat hit sydamerikaner så har det inte varit som resultat av noggranna scoutingresor och välutvecklade klubbsamrabeten utan istället chansnings-Shaffer, provtränings-Crossa och Rosenborg-reject Lago. Man måste anstränga sig för att hitta guldkornen i sandmassorna, sitter man och rullar tummarna finner man inte gulder på flodbotten.

    Spelare finns att hitta för klubbar runtom i Sverige och Europa, dussintals ligor håller högre klass än den svenska och tusentals spelare håller hög allsvensk nivå och får ingen speltid i sina föreningar ute i fotbollsvärlden.

    SvaraRadera
  5. "Men som sagt, gråt inte för det. Jag tror på den trupp vi har, och jag tror att vi kommer börja spela bra fotboll snart. Skulle det inte hända nästa omgång eller omgången efter det så är det ingen panik."

    har håkan mild skrivit den här texten eller? låter ju som det, "gör det bästa av det vi har för vi har ju ingen kunskap eller plånbok för mer ändå.

    SvaraRadera
  6. Tro mig, är det någon som har ambitioner modell stora så är det jag. Men gubbar, det har spelats två omgångar och krönikan får ses som en reflektion av det. Ge det lite tid för bövelen innan alla börjar skrika på att alla ska få sparken och en ny 22-mannatrupp skall inköpas omgående.

    SvaraRadera
  7. I Erlings analys publicerad den 15? tippar du att IFK vinner allsvenskan. Men idag en dryg vecka och en poäng senare skriver du att du visste att skulle bli svårt att mäta oss med de bästa lagen i allsvenskan.

    SvaraRadera
  8. Svårt ja, men verkligen inte omöjligt. Men va fan, jag skriver ju idag också att jag tror att vi kommer igång snart, och när den blåvita maskinen väl går igång så finns det inget stopp...!

    SvaraRadera
  9. erling/ Ingen skriker på några avhopp på grund av resultat, de enda avhopp som det talats om har varit på blåvitts kamratgårdsreserv efter idiotuttalanden i samband med änglaland och kaoset med mediedrevet efter det. stig och marknadschefen gjorde bort sig (igen!) och därefter följer irritation. stefan rehns huvud har väl ingen krävt? i alla fall ingen i någon text/krönika? bortsett från anders timell i expressen och han är ju bartender och inte fotbollstyckare. så vad är det du tycker är så "omskakande"?

    och uttrycket "sitt ner i båten" är ju i sig anti-intellektuellt per definition då det betyder att man inte ska kritisera saker utan låta ledningen vara och verka som de vill, tillkommet i dagens användningsform i samband med andra världskriget i usa när folk kritiserade att usa skulle gå in i kriget. anti-intellektuellt är dagens kommentar.

    SvaraRadera
  10. Jag håller med om själva uttrycket "Sitt ner i båten". Det är inte ett speciellt smart sätt att försöka visa på att ens kritiker har fel, snarare tvärtom. Men det är nog centralt i den här texten på grund att det använts i internkäbbel på Alltid Blåvitts forum mer än att Erling tycker att det är ett kraftuttryck.

    Tror jag...

    SvaraRadera
  11. "Jag tror på den trupp vi har, och jag tror att vi kommer börja spela bra fotboll snart."
    _
    det är iofs oftast helt oväsentligt hur mans spelar de första 180 minuterna..
    guldlag börjar oftast som ett lokomotiv, långsamt, men får upp farten och är sedan ostoppbara. typ ifk under arne förra året..
    men i år har vi ju spelare i startelvan som inte har i ett guldlag att göra, i vissa fall kommer de aldrig ha det, i andra kanske de växer till det.

    SvaraRadera
  12. men vafan att erling inte kan ett skit om fotboll är väl inget nytt. håll dig till kaffet.

    SvaraRadera
  13. Bra skrivet Erling jag håller med om det mesta!

    Själv tycker jag att det varit rätt så mycket gnäll ifrån oss blåvita supporters på sistone, och säsongen har knappt börjat. Jovisst, det finns mycket att klaga på om man vill fokusera åt det negativa hållet, men för i helvete var lite positiva. Sluta med er svenska negativa inställning, vi bor inte i gnällbältet…
    Och folk tycker att Anders Svensson e gnällig, han verkar ju vara superglada Börje Bengtsson i jämförelse, skärpning för i helvete!

    Fördelen med allsvenskan är att den är så oförutsägbar.
    Ni ska se att det kommer att gå bättre för blåvitt, spelet kommer att bli bättre, spelarna kommer att bli bättre och resultaten kommer att bli mycket bättre.
    Så nu drar vi vårt strå till stacken och börjar bli bättre på läktarna!!!
    Det finns ju egentligen inte så mycket annat vi kan göra…

    Och ni folk som fortsätter gnälla om att allt redan är förlorat (och även språkpoliser), varför kan ni inte göra något konstruktivt istället – som att slå er själva i huvudet med en hammare tills det börjar kännas skönt och rinna rött …
    :P
    C’mon you fukking wankers!!!

    SvaraRadera
  14. Sluta med er svenska negativa inställning, vi bor inte i gnällbältet…

    Sluta du med din svenska inställning, när det är fel, lösning=blunda och sätt på skygglapparna och säg "det löser sig". sen sitter du som alkoholiserad 35 åring ensam i dina egna spyor för att du inte tog tag i ditt liv när du var 18 år.

    SvaraRadera
  15. Anonym said...

    men vafan att erling inte kan ett skit om fotboll är väl inget nytt. håll dig till kaffet.

    21/4/07 23:09


    Kom gärna med något konstruktivt själv innan du börjar såga andra din clown. Och vilket jävla kaffe snackar du om?

    SvaraRadera
  16. ..tråkigt att du blivit en ensam 35- årig bitter alkoholist larnaca, men det är inget jag kan göra något åt...

    SvaraRadera
  17. Håller med erling till punkt och pricka!

    SvaraRadera
  18. sjuk krönika, sjuk därför att den saknar framåtanda och bara konstaterar att skribenten tror att det inte är kört och mer eller mindre underkänner föreningens kapacitet att förstärka. han vet att lallarna på kamratgården inte kan värva större än marino och långås och vill därför dämpa förväntningarna som kommit från andra håll om starka nyförvärv. som någon anna sa, ljuger stig l om riskkapital är det verkligen något som han borde avsättas för.

    SvaraRadera
  19. Det var rätt pissig läsning detta ja. Lite mindre "vi ska vara glada för det vi har" och lite mer "gasen i botten nu för helvete" hade inte skadat.

    Scenariot jag ser framför mig efter att ha läst krönikan känns urtrist och ganska meningslöst.

    SvaraRadera
  20. Vadå?
    Vi är ju framtiden, Stig & co har ju sagt vi ska producera Ronaldinhos på löpande band i framtiden...
    Jag är inte ett dugg orolig!

    SvaraRadera
  21. Sitt ner i båten handlar väl mer om att inte gå i taket för en sketen artikel i borås tidning? Trodde jag i alla fall.

    Hur som haver, har väl aldrig Stig sagt att vi kommer ha 30 mille till sommaren. Det har jag missat i så fall. Han HAR sagt att det är målsättningen och att vi i nuläget på sin höjd har tillgång till en tredjedel.

    SvaraRadera
  22. Jag sitter för övrigt ner i båten ett tag till. Vi spelade bättre mot ekorrarna än mot TFF, vi har nya tränare och ny spelidé. Inser man inte att sådant tar tid, kan man fråga Svennis 79, RG 90, Baxter 98 etc.

    Mitt orosmoln är den hittills urusla coachningen under match.

    SvaraRadera
  23. Jag tror inte att erling menade att vi skulle skita i denna säsongen utan att vi skulle tänka lite mer långsiktigt. Där har ni eran framåtanda som några klagat på. Rehn & co ska bryta ner ett spelsätt som dem i laget spelat på i x antal år nu för att sen bygga upp laget med deras egen filosofi. Det görs inte på en natt, det görs inte på en försäsong, det görs kanske inte ens på ett helt år.
    Tålamod

    SvaraRadera
  24. Tyvärr så ser jag inte den vinnande maskinen i nuläget. Har svårt att se hur vår trupp ska bära hela vägen. Vår spelide som är i antågande/som vi ska växa in i blir säkert bra. Tillit finns från min sida till den saken och tränarna har nog vad som krävs.

    Men i jämförelse med våra konkurrenter som Malmö/Aik och Ellos så har vi inte tilräckligt med slagkraft i truppen. Vi behöver in med mera färdiga namn som går rätt in i laget. Drömmen är väl Kalle.S och Andreas Johansson i sommar. Där tycker jag att vi har namn som tillför mycket om de kommer till oss.

    Spelide räcker långt likaså bra trupp. Men inte isolerat från varandra. Vi behöver både och!

    SvaraRadera
  25. Bra skrivet Erling.

    SvaraRadera
  26. Årets lågvattenmärke på Baraben. Som någon sa, det luktar defensiv och Gais. Tyvärr.

    SvaraRadera
  27. Jag tycker att vårt "nya" spel ser ut som en direkt fortsättning på förra året.Man kan inte prata om kortpassningsspel när vi inte ens klarar att rulla bollen i backlinjen. Tycker inte att vi spelade bra första 25-30 mot aik heller. Snarare var det ju de som lågt alldeles för högt med laget i början och lät oss stressa dem. När aik väl hade justerat sina positioner var det slut på fotbollsspel från vår sida.

    Ett första steg mot förbättring tycker jag vore att peta Marcus "livrädd" Berg för gott. Maken till GENOMRUTTNA insatser som han har stått för var det länge sen man såg, (typ sen vi sparkade Långås)

    SvaraRadera
  28. Håller med Frankie i hans första inlägg.

    Tänker främst på värvningar. Klart att det finns bra spelare att tillgå. Och jag vill ha in något som är attraktivt att se på. Vi kör ju bara nordiska inslag i prncip. Vi behöver ju ha in nya egenskaper i klubben. Spelare med snabbhet, teknik, passningar. Spelare som kan avgöra en match på egen hand någon gång. Spelare som motståndarna håller ett extra öga på. Det ger utrymme för våra unga talanger. Och dom behöver några gubbar att luta sig mot nu när det blåser. Idag vet ju våra motståndare att det bara är att sätta lite press på våran backlinje så slår dom en långboll. Måste ju ha in lite mer spelskickliga spelare som kan vårda bollen inom laget.

    Men jag kan ha tålamod. Men då tycker jag klubben skall be mig om det. Inte gå ut själva och säga att ambitionen är guld. För då förväntar jag mig att dom är nöjda med truppen och att dom seriöst tycker att dom har bäst chanser att vinna allsvenskan. Antingen är ambitionen att vinna SM-guld och då måste man prestera mycket bättre spelmässigt än vad man gjort. Eller så håller man en låg profil och lägger alla kort på bordet.

    Jag håller på Blåvitt i alla väder. Men jag blir oerhört trött på allt guld snack när man värvar spelare som inte har några större meriter. Och vi måste sluta ha en övertro på våra egna spelare. Våra U-21 spelare som åker på stryk mot Malta och lyckas sjabbla bort ett jätteövertag mot Serbien var det väl? Och varför är det inte en massa klubbar och rycker i dessa talanger om dom är så grymt bra? Tycker vi ofta övervärderar våra spelare. Vi måste ju se på resultaten. Och vi måste ju se till hur det ser ut under match. Vi kunde ha slagit AIK med 1-0 exempelvis. Och då hade alla varit grymt nöjda? Men 3 avslut på mål under en hel match är för dåligt. 6 avslut på mål under 2 matcher är uselt. Det gäller ju att vinna matcher. Men man måste ju skapa chanser för att vinna. Man måste ju visa upp ett mycket bättre tempo i fötterna och på bollen om man skall komma till fler avslut. Inte ett spelmål på 180 minuter! Klart man börjar bli lite orolig? Men kris vill jag inte heller kalla det. Men att man bara skall sitta i båten och tro att allt bara skall lösa sig har jag svårt att tro. Som Alex efter matchen ungefär sa och tyckte: -Vi var förtjänta av en poäng. Stå där och tycka lite synd om sig själv. Känns ju knappt som man är förbannad efter en sån match? Man är ju i stora delar av matchen fullständigt rötna? Man skapar ju några halvchanser under andra halvlek. Och det är mer en slump att de chanserna uppkommer än genomtänkt spel.

    Jag tror vi slår BP imorgon. På något sätt blir det så. Och jag hoppas jag får se ett mer genomtänkt anfallsspel. Bättre rörelse och tempo på bollen. Jag vill att man skapar mer chanser och gör sig förtjänta av en seger på det sättet. Inte att man gör ett mål på hörna och vinner med 1-0 pga att BP är ännu sämre och uddlösare framåt. Jag vill att man börjar spela fotboll. För det har man inte gjort mycket under de 2 första matcherna!?

    SvaraRadera
  29. Hudds, du har ofta vettiga kommentarer, lust med en gästkrönika? Maila oss på Baraben.com: kontakt@baraben.com är adressen!

    SvaraRadera
  30. Jag tror på den trupp vi har, och jag tror att vi kommer börja spela bra fotboll snart.Ha ha ha.Glenn är en looserförening.så e det

    SvaraRadera
  31. jag tycker frågan är: om vi ska värva spelare, till vilken position? vad behövs?
    IFK har sagt att det ska satsas på unga spelare - och det görs det redan nu.
    ska vi då köpa/låna en ny crossa/lago/etc i sommar och hålla tillbaka de unga spelare som finns i klubben?
    bortsett från att köpa en vänsterback av åtminstone superettanklass (vilket vi som bekant inte har i dag) så ser jag inte vilken enskild spelare (och på vilken position) vi skulle värva för att lyfta laget.

    det verkar vara populärt att diskutera mittfältsförvärv.
    nån som har några åsikter om det? vem utgör största problemet i dag?
    alex? pontus? eller varför diskuteras det om och om igen om att värva andreas johansson?

    personligen tror jag att om sella kan komma upp i hygglig klass så kan vi ändå gå en riktigt bra säsong till mötes.

    SvaraRadera
  32. ifk är i en betydligt bättre situiation ekonomiskt än när vi värvade crossa, så det går inte att jmfra.

    ""varför diskuteras det om och om igen om att värva andreas johansson?""

    hans kontrakt med wigan går ut.
    vi gav bort kihlberg, mild har slutat, olson skadad, alex skall spela på kanten...etc etc..

    vad som skall värvas: en ny ijeh, en ny wendt, en ny kalle. då är vi på noll igen så att säga.

    SvaraRadera
  33. Blåvitt har varit imponerande dåliga på att värva spelare under många år, Alex undantagen. Ijeh och Sella är duktiga men passar de verkligen in i vårat spelsystem med många långbollar? Borde inte krutet ha lagts på att värva en central mittfältare? Det finns faktiskt fler centrala mittfältare än Anders Svensson. Då hade vi säkerligen fått ut mer av Ijeh och Sella. Är det verkligen slumpen som gång på gång gör att erkända måltjuvar inte mäktar med mer än en handfull mål per säsong i Blåvitt? Som Frankie skriver lyckas många andra klubbar hitta spelare men inte Blåvitt, varför?

    Det är inte bara crossa som är en misslyckad värvning.

    SvaraRadera
  34. Laphroaig Baraben sa...
    Hudds, du har ofta vettiga kommentarer, lust med en gästkrönika? Maila oss på Baraben.com: kontakt@baraben.com är adressen!

    22/4/07 17:15

    Tackar ödmjukast! Men jag tycker ni tar upp de flesta ämnena och sköter det bra. Trivs rätt bra i bakgrunden. Men jag kanske hör av mig framöver?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.