2007/03/30

Premiärelvan börjar ta form!

LAGET I början av försäsongen så såg IFK Göteborg 2007 inte alls ut som ett allsvenskt topplag. Man gör det kanske fortfarande inte sett till resultaten, men nu börjar åtminstone platserna i startelvan bli klara inför premiären i Trelleborg om mindre än två veckor. Här kommer därför en gissning på hur vi tror startelvan i premiären ser ut idag - och vad som kan komma att förändras de närmsta veckorna. Observera att läget gäller om skadeläget är som idag, alltså att alla utom George Mourad är aktuella för en allsvensk premiärelva.


Målvakt
Målvaktposten blir helt klart mer utsatt för konkurrans än vad man kunde ana bara för några månader sen. Unge Erik Dahlin, som fyller 18 år först om en månad, ser ut att ge gamle Bengt Andersson rejäl konkurrens om förstaplatsen redan i år. Dock är gissningen att Bengan trots allt får förtroendet från start i premiären, men att Dahlin sedan kommer vara oerhört nära att ta hans plats mellan stolparna vid minsta misstag från gamle Bengan.

Chans till plats i premiärelvan:
Bengt Andersson: 80%
Erik Dahlin: 20%


Backlinje

I backlinjen har det blivit väldigt klart på ganska kort tid vilka som är tänkta att spela och vilka som inte är det. Adam och Bjärsa var givna sedan innan, och som tur är verkar även nu Ragnar visat att han håller som mittback av god klass och tar med största sannolikhet platsen bredvid Bjärsmyr. Till vänster är frågetecknet, och det är även där vi är svagast. Ska vi se till hur tränarna formerat laget senaste tiden så verkar dock den platsen vara vigd åt Hjalmar Jonsson, före José Schaffer. Avbytare i backlinjen är i första hand Gustav Svensson och Magnus "Ölme" Johansson. Här är nog Gustav förste avbytare som mittback och Ölme förste subsitut åt den ofta skadedrabbade Adam. Dock är antagligen ingen av dem aktuella för en allsvensk premiärelva.

Chans till start i premiärelvan:
Adam Johansson: 100%
Matthias Bjärsmyr: 100%
Ragnar Sigurdsson: 100%
Hjalmar Jonsson: 95%
Jose Schaffer: 5%


Mittfält
Mittens rike har öppnats något på högerkanten mot vad man kunde tro innan försäsongen började. Det verkar nu stå helt klart att Alex tar en av platserna centralt i banan vilket gör att högerkanten behöver fyllas ut. Antingen av Eldin Karisik eller av Jonatan Berg. Att döma av träningsmatcherna så är Eldin något högre rankad än Jonatan än så länge på denna position, men gissningsvis skiljer det inte mycket spelarna emellan.

Bredvid Alex står kampen centralt mellan i första hand Pontus Wernbloom och Tomas Olsson. En benhård kamp som säkert kommer att alterneras en del under säsongen. Vid flera skador kommer vi säkert så småningom också se en debut från unge Jakob Johansson. I dagsläget säger dock magkänslan att Tomas Olsson har ett litet försprång om platsen till den allsvenska premiären. Till vänster är Andres Vasquez given.

Chans till start i premiärelvan:
Jonatan Berg: 30%
Eldin Karisik: 70%
Niclas Alexandersson: 100%
Tomas Olsson: 70%
Pontus Wernbloom: 30%
Andres Vasquez: 100%

Anfall
Med George Mourads skada så lindrades den benhårda konkurrensen något i anfallet. Dock är den fortfarande skarp och mycket kommer nog att avgöras av dagsform. Stefan Selakovic sägs ha hittat flytet igen under försäsongen och är nog i stort sett given på en av startplatserna. Marcus Berg är talangen som alla väntar på skall börja ösa in mål, och Mathias Ranegie en outsider med stor potential. Wallerstedt den givna supersuben som dock visade senast med sina tre mål att han säkert vill blanda sig i kampen om en av platserna i premiärelvan.

Detta blir benhårt och väldigt svårt att gissa i dagsläget. En liten fördel till Markus Berg lämnas dock till en början men om Ranegie börjar hoppa in och ösa in i mål så kan det förändras snabbt.

Chans till plats i premiärelvan:
Stefan Selakovic: 80%
Jonas Wallerstedt: 20%
Markus Berg: 70%
Matthias Ranegie: 30%

26 kommentarer:

  1. Katastrof om Wernbloom petas. Tycker det är fel att ha Alex i mitten. Han har inte övertygat där tidigare. Han har inte snabbheten och intensiviteten som krävs där längre tyvärr. Han har underbara inlägg och gör underverk för laget på högerkanten. Han ser också till att hjälpa adam i offensiva roller och gör medspelarna bättre. Peta T.O. In med Vasquez och Pontus i mitten. Ut med Eldin till vänster. Oh yeah baby säger jag bara. vilket mittfält.

    SvaraRadera
  2. johannes/ det vore ju hett om siffrorna summerades till 400 % (4 platser) snarare än 420 % (4,2 platser). Men vad vet jag, vi kanske har fått dispens från SvFF för att ha ett par skor och benskydd extra på plan?

    SvaraRadera
  3. feldgrau: haha.. men han kanske hade IG i matte?

    Jag tror inte Olsson har så stor spelchans inte änns om du menar i premiären beroende på att Werbloom kanske inte hinner komma i form.

    Jag tror på detta på mittfälltet:
    Karisik 60%
    Vasquez 75%
    Alexandersson 100%
    Wernbloom 65%
    Olsson 40%
    J Berg 60%

    SvaraRadera
  4. Det borde väl rimligen vara 100% chans att det blir Hjalmar på vänsterbacken iom att Shaffer fick hoppa in som vänsterbreddare igår? Och Ölme kan vara aktuell ifall Adam trots allt inte blir hel?

    Sen så borde väl Walle har ökat sina chanser till att starta och åtminstone ha klättrat förbi Ranégie som verkar ha problem med tempot än så länge.

    Och Pontus borde väl vara i det närmaste 100%igt klar för start med Vasques och Alex. Sen får Eldin och Jonatan slåss om högerplatsen, där det känns nästan 50/50 i dagsläget. Även Bastian borde få några procentenheter tilldelat efter gårdagens insats. Det känns inte längre orimligt att han får speltid i Allsvenskan i år.

    Bara några tankar istället för att jobba... :)

    SvaraRadera
  5. Tycker det verkar väldigt konstigt att ha bedömningar på intervallskala över huvud taget. Har svårt för bedömningar såsom 70 % chans.Det är väldigt godtyckligt, kunde lika gärna varit 69, eller 71 % sannolikhet för spel. Ni förstår säkert poängen.

    Använd ordinalskala i stället; mycket goda chanser, ovisst, mindre goda chanser etc.

    SvaraRadera
  6. Glömmer ni inte gårdagens bäste centrala mittfältare - Bastian. Han måste få några %?

    SvaraRadera
  7. Marcus/ Det är väl lite det som är humorn i grejen med, skalorna är ju helt från skribentens egen bedömning. Bortsett från procent tror jag att följande gäng startar:

    ---------Bengt-----------
    Adam-Ragnar-Bjärsa-Hjalmar
    J Berg-Pontus-Alex-Vasquez
    --Selakovic-Wallerstedt--

    SvaraRadera
  8. Bengan
    Adam-Ragnar-Bjärsa-Hjalmar
    Karisik-Pontus-Alex-Vasquez
    Selakovic-M.Berg

    Detta trots Wallerstedst nickmål häromsistens. M.Berg är inte en hårding men en riktigt bra spelande spelare och nånn gång lossnar det och varför inte nu? Karisik har lite mer i sig än J.Berg. Tror att tränarna kommer att visa att de tror på honom genom att ge en plats i startelvan.

    Innenmittfältet kan faktiskt bli vår styrka om Wernbloom kan vara jämn, aggresiv och riktigt kraftfull i sitt spel och ge Alex utrymme för slå fina bollar på forvards och flankerna.

    Tusan jobbet kallade...

    SvaraRadera
  9. Wernblom är en av dem spelarna som jag började ogilla mest efter senaste säsongen. Visst han gjorde 6 mål, är en jävel i luften och en stark bollvinnare. Men han saknar allt vad passningsspel innebär. Skulle han förbättra passningsspelet och sluta envisas med att uteslutande använda yttersidor så skulle han vara grym. Men tyvärr var hans felprocent i passningsspelet på tok för hög förra säsongen. Någon som vet om han har förbättrat sig?

    SvaraRadera
  10. våga spela bastian !!

    SvaraRadera
  11. håller med le contemplator helt, en startelva borde se ut på följande vis:

    adam-bjärsa-sigurd-hjalmar

    alex-pw-vasqez-eldin

    sella- walle/berg

    SvaraRadera
  12. Lite Dennis syndrom på Pontus, även om Pontus enligt mig inte så tanlanglös med bollen som vissa verkar tycka slår han på tok för mycket yttersidor precis som dennis började göra efter blivitt allt mer i kläderna.. Nu är varken Pontus eller Dennis några Fi***r på det sättet utan riktiga kämpar men nog bättre att träna upp vänster dojan lite eller helt enkelt hoppa den önskvärda skruven och slå en enklare pass.. Men visst ibland måste man men gör det med måtta!

    //Abbe

    SvaraRadera
  13. har inte denna vart upp förut eller är det bara deja vu?

    i vilket fall som helst.

    Efter gårdagens match så kan jag säga som så att bastian imponerade. Shaffer försökte, men det kändes inte som om han hade medspelarnas förtroende då de ofta valde andra vägar trotts att shaffer både bad om bollen och var i en bättre possition.

    Han känns inte så jätte aktuell med andra ord. Hans hörnor var itne deriekt heller någon kanon.

    Bastian var väldigt bra igår men frågan är om inte det bara var en engångs grej, eller snarare, ett smakprov på vad som komma kan.

    Berg skötte sig rätt bra tycker jag. Vilket är skön, för Walle imponerade inte allt för mycket.


    Annars var det ju som några andra påpekat en ganska intetsägande match.

    SvaraRadera
  14. Att peta Jonte i nuvarande form vore idiotiskt och skulle skicka märkliga signaler till övriga i truppen.

    Beroende på om Andres spelar i mitten eller på kanten, så står det mellan Olsson, Wernbloom och Eldin om den resterande platsen i mittfältet. Jag föredrar Eldin och petar sjukt nog Wernbloom och Olsson.

    Jonte-Alex-Andres-Eldin

    Naturliga och kvicka yttermittfältare och väldigt mycket spelskicklighet i mitten.

    //Bruce

    SvaraRadera
  15. sen är det ju en stor skillnad på vad man TROR de ska starta med och vad man VILL att de ska starta med...

    Alex-Pontus-Eldin-Vasquez

    med

    Wallerstedt/Ranegie på topp skulle ge oss en målmaskin i allsvenskan, två grymma inläggsspelare och två stora tankers i mitten som sätter dit inläggen. Vore vägvinnande, köper inte alls snacket om "för lika spelartyper", så snackar bara loosers som vill att dvärgar ska spela när man har starka forwards. Två Jan Koller vill alla ha, nu har vi det på vår egen nivå. Använd dem.

    SvaraRadera
  16. Så jäkla spännande nu ju! Vinner vi dom två första så e de klart, då blir det pytt, sanna mina ord.

    Nån som vet hur länge sen det var som blåvitt hade 12-0 i målskillnad de tre sista matcherna innan premiär? Skiter i om det var kasst motstånd, pöjkarna har fått det självförtroende som de behöver inför en premiär o det är bra nog.

    -Måtte jävulen ta alla fruntimmer

    SvaraRadera
  17. När kommer det första stora nyförvärvet? Nån som har koll på när allsvenskan börjar förresten? Ja ja, än finns det tid, värvningsansvarige vet nog vad han gör ...

    SvaraRadera
  18. Deadlinen för övergångar är imorgon kväll...

    SvaraRadera
  19. sella - waller på toppen. där har du, vad jag tror, dom som startar i premiären

    SvaraRadera
  20. Wernbloom har ju en säker plats. Fattar du inte det? Annars håller jag med dig och du verkar ju bra insatt, men att du inte förstår att Wernbloom är ordinarie förvånar mig.
    Pilfalk say:

    SvaraRadera
  21. Walles procent har nog ökat väldigt mycket efter Cypern lägret.

    SvaraRadera
  22. Tror Erling har rätt i mycket i det här fallet. Men jag tror som många andra här att Wernbloom startar. Åldern och hans utvecklingsförmåga borde tala för Wernbloom framför Olsson. Sen håller jag med många i att Alex borde spela på kanten. Han gör sig bäst där enligt min mening. Tyvärr saknas en playmaker på mitten mittfält. Hoppas att en sådan värvning kommer under sommaren? Men just nu känns Alex som en nödlösning där? Han är bättre på kanten, men han kanske trots allt just nu är bästa allternativet vi har på mitten? En kreativ playmaker saknas och har tyvärr saknats länge.

    SvaraRadera
  23. Bengam
    Adam-Bjärsa-Ragnar-Hjalle
    Berg1-Alex-Andrez-Eldin
    Sella-Berg2

    SvaraRadera
  24. Bengt
    Adam-Bjärsmyr-Ragnar-Hjalmar
    Alex-Wernbloom-Vasquez-Eldin
    Sella-Berg

    Vasquez o Wernbloom är ju helt underbart som mitten mittfältare. Vasquez har spelförståelsen och gör sig bäst, enligt honom själv, i rollen i mitten, och PW har ju fightermentaliteten och tuffheten som Andres potentiellt saknar. Alex är yttermittfältare, därmed basta. Eldin är ett ganska oskrivet kort för mig, men han kan ju överraska. Sella känns given på topp, och Marcus Berg är nog ett alldeles utmärkt komplement. Dahlin verkar vara på G, enligt säkra källor. Kan bli högintressant framöver.

    SvaraRadera
  25. Werbloom är 100%, inte en chans att han blir petad. Rehab-Tomas kan man nog räkna bort.

    SvaraRadera
  26. Bastian Andersson?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.