2007/03/31

IFK går en modig och progressiv väg i avstängningsfrågan

IFK GÖTEBORG När samhällets allmäna vind kräver "hårdare tag" och ökande straffskalor som enda svar på alla problem man ser så är det svårt att välja en annan väg. Det är till och med så att det krävs ett enormt mod att stå emot det offentliga grupptryck som bildas i en politiskt korrekt hybris som inte skulle tveka om att börja ropa efter dödsstraff i Sverige.
Detta mod visar IFK Göteborg.

Supporterklubben Änglarna har tillsammans med IFK Göteborg arbetat fram en plan där man ska tvinga bråkmakare och "problem"-supportrar till en slags Blåvit samhällstjänst istället för att direkt stänga av dem från all fotboll. Man upplever att avstängningarna skapar ett problematiskt förhållande mellan vissa supportrar och föreningen, ett motståndsförhållande som inte gynnar föreningens arbete utan för varje år försvårar förhållandet mellan läktarens röst och IFK:s vilja.
- Vi vill få dem - du kan kalla dem huliganer - med oss, i stället för emot oss, säger ordförande Stig till GP.

I Stockholm har AIK och Djurgården på ett framgångsrikt sätt genomfört liknande satsningar. Här har man kanaliserat den våldsamhet och ilska som finns in i föreningens verksamhet så att avstängningar omvandlats till ideellt arbete för föreningen. Det kan innebära allt från arbete med försäljning av souvenirer, matchvärdsarbete och reseförsäljning till supporterklubbens resor. Med ett fall till fall bedömande kring vilket arbete som kan passa just den avstängda individ man för tillfället vill sätta i arbete för föreningen så kan metoden falla extremt väl ut.

Det är väldigt glädjande att se det mod som IFK Göteborg visar upp när man väljer en väg av samförstående istället för att (urbota dumt) tro att allt löser sig med en utökning av våldsapparaten kring fotbollen. Ett intressant steg ett vore att successivt byta ut en del av dagens matchvärdar mot före detta kategori c grabbar som har intresse av att jobba kring matcherna för Blåvitt. Jag vill gärna se någon pajas slänga in en bengal på vår plan eller köra en enmans pitch invasion om det är ett par före detta "huliganer" som ansvarar för delar av säkerheten på valfri match istället för de medelålders lönnfeta tjommar till matchvärdar som finns kring IFK Göteborg idag.

Om Blåvitt lyckas med att ta in en del supportrar som man idag har emot sig som "problemsupportrar" i föreningens gemenskap och ge dem arbete kring föreningens verksamhet på olika vis så bygger man inte bara broar över problemen- man dödar en viss del av den alienation mot föreningen som uppstår av avstängningar till höger och vänster. Man motverkar de procent av våldet som uppstår just på grund av att andra supportrar stängts av.

25 kommentarer:

  1. tänkte lite i samma banor, det krävs fan mod att gå den här vägen. det enkla är att ta in tusen nya gulvästar för att röja runt i publiken.

    SvaraRadera
  2. det känns lite som att de stått och vägt mellan att gå den här vägen och att dundra på med taggtråd och skyttegravar från ifks sida.

    SvaraRadera
  3. Hur kommer det bli med de böter som IFK får för våldsamheter och bengaler, kommer de fortfarande betalas av den skyldige huliganen?

    Kommer den "blåvita samhällstjänsten" vara den enda påföjden eller står ansvaret för böter kvar som tidigare säsonger?

    SvaraRadera
  4. Svår balansgång... stor risk att de nya publikvärdarna är för bra polare med de på läktaren så att effekten blir den motsatta.

    SvaraRadera
  5. Att klaga på dagens "medelålders lönnfeta tjommar" känns bara B.
    Visst släng in dom som redan har förstört blåvitts rykte. Ge dom en glass och en klapp på ryggen också så blir allt bra. Gonatt.

    SvaraRadera
  6. Vet inte riktigt vad jag tycker om det. Det kanske är värt att testa, men det verkar konstigt om en huligan skulle vara matchvärd.

    Vi får hoppas att det ger resultat i alla fall.

    SvaraRadera
  7. Anonym said...

    Att klaga på dagens "medelålders lönnfeta tjommar" känns bara B.
    Visst släng in dom som redan har förstört blåvitts rykte. Ge dom en glass och en klapp på ryggen också så blir allt bra. Gonatt.

    31/3/07 15:31


    Ja problemet är ju inte att de är medelålders och lönnfeta i sig, det får de gärna vara. Men att de ska jobba med funktionen att exempelvis stoppa unga grabbar från att beträda planen så förstår ju vem som helst att en smällfet eller gammal person inte är den lämpligaste i världen för uppgiften. Krävs inget geni för att förstå det direkt. Men idag verkar det vara brist på intresserade för matchvärdsskapet, vilket gör att Blåvitt tackar jag till vem som helst som vill ställa upp. Sådana tjommar får gärna ansöka, men de får ju sällan någon respekt från de element i publiken som de ska hålla ögonen på...

    SvaraRadera
  8. "Men att de ska jobba med funktionen att exempelvis stoppa unga grabbar från att beträda planen så förstår ju vem som helst att en smällfet eller gammal person inte är den lämpligaste i världen för uppgiften. Krävs inget geni för att förstå det direkt"

    Skall hattarna patrullera på avenyn.. Kanske HA ska stå för det totala ansvaret på arenan ?
    Är det respekt vi ska känna så är jag inte riktigt med..Jag saknar respekt för polis men hade inte fått större om Wolfpack hade skött den sysslan.

    SvaraRadera
  9. Givetvis en klok satsning om den görs klokt och med en långsiktig tanke bakom. Självfallet handlar det inte bara om att sätta en avstängd "huligan" direkt som publikvärd, och tro att det löser alla problem. Men istället för att bara avfärda och försöka stänga ute folk, de senaste åren allt fler och yngre, som trots allt i grunden har ett engagemang gäller det att ta vara och uppmuntra det positiva. IFK har här mycket att lära av DIF och AIK, det är knappast en tillfällighet att de klubbarna trots en likartad supporterkultur, inkl sk "problemsupportrar", lockar mycket betydligt mer publik än vad vi gör. För att en sådan satsning ska lyckas krävs det dock både visioner, tålamod och kunskap/erfarenhet, som i DIF och AIKs fall finns representerad genom alla de anställda (i Aiks fall tom med i styrelsen) med mer aktiv supporterbakgrund. Frågan är om de ansvariga på Kamratgården kan klara av ngt liknande idag, men det återstår väl att se.

    Kolla fö gärna in http://www.dif.se/difandan och fundera på skillnanden mot läget i Gbg...

    SvaraRadera
  10. Jag saknar respekt för polis men hade inte fått större om Wolfpack hade skött den sysslan.

    31/3/07 15:58


    Din jämförelse haltar ju i att det inte är polisen som patrullerar stan i Blåvitts fall, där är det Grunden Bois som patrulerar arenan.

    SvaraRadera
  11. "Din jämförelse haltar ju i att det inte är polisen som patrullerar stan i Blåvitts fall, där är det Grunden Bois som patrulerar arenan"

    Okej jag ger mig.. :)
    Tror dock inte det löser något med galningar som vakter, jag ger blanka fan i vem som står vakt iallafall. Trevlig kväll änglar och skål.

    SvaraRadera
  12. Okej jag ger mig.. :)
    Tror dock inte det löser något med galningar som vakter, jag ger blanka fan i vem som står vakt iallafall. Trevlig kväll änglar och skål.

    31/3/07 16:51


    Jag tror inte vare sig IFK eller Frankie menar på att vem som helst bör bli matchvärd, dock finns det nog en poäng i både att skaffa lite mer "bitiga" matchvärdar som att lotsa in avstängda ungar och "grabbar" i arbete för föreningen.

    SvaraRadera
  13. Förstår inte riktigt hur det ska funka med en "supporter" som ena dagen kastar in bengaler på plan och slåss på läktaren nästa dag ska se till så att andra inte gör det...
    Min matte går inte riktigt ihop.

    Och om du menar att det skulle vara bättre med publikvärdar som har 100 cm omkrets runt biceps istället för "lönnfeta gamlingar" förstår jag inte heller... Är inte publikvärdar till för att ge service till publiken och lugna den vid eventuellla oroligheter, eller ska publikvärdarna fungera som gorillor som går upp på läktaren och slår ner så många som möjligt?

    SvaraRadera
  14. Henke/ Jag menar på att publikvärdar i vissa fall måste fungera som vakter, exempelvis när det gäller att stoppa planinvasioner som är så populära nuförtiden, när det gäller att lugna publik som spårar ur och så vidare. Självfallet behövs det en blandning av människor, både unga som gamla, kvinnor som män och starka som feta. Men att endast ha en kategori av matchvärdar som är där för att de är "goa gubbar" håller inte om deras arbetsbeskrivning innehåller exempelvis att stoppa fans från dumheter. Bättre att vi integrerar våra egna supportrar i det arbetet än att vi plockar in ännu fler ordningsvakter från vakbolag beväpnade med testosteronöverskott, våldsromantik och batonger för att "drabba samman" med delar av vår publik. Den utvecklingen leder knappast till ökad trygghet eller ökat samförstånd på våra läktare.

    Sedan är det ju självfallet inte så att man går från att bli avstängd till att bli matchvärd över natt utan man får utbilda, ha möten och samtal med och avväga vilka personer som ha möjligheten att lotsas in i ett sådant arbete. Man ska inte göra det lätt för sig och fördöma sådant som kan bli bra av ett samarbete och långsiktigt arbete.

    SvaraRadera
  15. Är vägen till matchvärdstiteln sådan som du beskriver, med intervjuer, samtal osv. kan det vara en bra grej. Men jag tror fan inte att en huligan är mindre våldsbenägen än en Securitas-gubbe. Snarare tvärtom. Då är det viktigt att motverka våldet. Kom också ihåg att det finns huliganer som gör det de gör med enda syfte att just bråka. Detta säger jag utan att göra några generaliseringar.

    SvaraRadera
  16. Som grundtanke så har ju IFK Göteborg valt helt rätt väg. Visst finns det "grabbar" som inte vill ändra sig även om IFK Göteborg pekar på en väg.

    Men den som vill ändra riktning skall naturligtvis ha möjligheten att få göra det inom föreningens hägnad bättre än så kan det väl inte bli?

    Det var den av de bästa nyheterna på försäsongen i år. Stort tack till Anders Almgren för fin insats i den här frågan.

    SvaraRadera
  17. Fuck SvFF...

    Jag tror personligen inte att Blåvitt bryr sig så mycket om många av sakerna som leder till avstängning men böterna de får av SvFF gör att man inte kan ignorera förteelsen.

    Jag tycker själv att viss pyroteknik bör vara tillåten, inte då att bara dra fram en bengal och se glad ut utan man skulle kunna ha specifika platser som är brandsäkra och där publiken vet om att det kan tändas bengaler, så att de som inte vill vara med om det kan stå någon annan stans.

    Det är lite som i miljöpartiets reklam inför valet i höstas "Den nya fildelningslagen gav sverige 1,6 miljoner nya brottslingar, behövdes det?"

    Som sagt, man kan ju se på det ur säkerhets perspektiv, men jag menar, Ullevi, och den nya arenan, är så vitt jag vet, bara betong.
    Det krävs inte mycket för att konstatera att betong inte brinner. Och om folk runt omkring vet om att det tänds på platsen så vågar man anta att de är på sin vakt liksom.

    Man hade kunnat "pyroteknik" klassa vissa arenor och säga typ att på Örjansvall får man inte bränna, för där är det farligt men på Nya Ullevi är det bra.

    SvaraRadera
  18. Hurra ICA Stig och Anders
    Nu finns det ca 200 ämnen till matchvärdar att hämta från Stockholm

    SvaraRadera
  19. Självklart kan det finnas folk som kan passa som publikvärdar även om dom gjort ett misstag innan. Det handlar ju faktiskt sällan om bråk inne på arenan när folk blir avstängda, det är oftast andra förseelser.

    Dock så ser jag snarare andra saker som man kan använda liknande personer till. När jag tog detta med Stig så hänvisade jag till Djurgårdens Klocktornet, där det görs webradio, webtv, skrivs artiklar m.m. m.m. Och där jobbar en del personer som var på väg mot avstägning. Det är så jag först och främst anser att man skall använda detta. Yngre personer på väg in får då känna sig viktiga för den stora skaran fast på ett annat sätt.

    SvaraRadera
  20. FRANKIE ditt pajas politiska inlägg kräks jag på. Du är en riktigt dålig jornalist och vinklar allt i bästa socialistiska anda.

    SvaraRadera
  21. de "vältränade" som skulle sökas skulle inte dom bli uthängda som gorillor som dom blivit tidigare blivit här på sidan?

    SvaraRadera
  22. Anonym said...

    FRANKIE ditt pajas politiska inlägg kräks jag på. Du är en riktigt dålig jornalist och vinklar allt i bästa socialistiska anda.

    1/4/07 15:47


    Är du på riktigt eller skämtar du? Hahaha, när man inte ens kan stava till journalist och försöker snacka om att andra är pajasar trots att man inte själv vågar stå för förolämpningen så måste man ju antigen skämta eller vara smått efterbliven. Med tanke på att du troligtvis är en tolvårig nazist från Ale chansar jag på alternativ två.

    SvaraRadera
  23. Anonym said...

    de "vältränade" som skulle sökas skulle inte dom bli uthängda som gorillor som dom blivit tidigare blivit här på sidan?

    1/4/07 15:49


    Naaaah känner du din lilla grobian att du blivit "uthängd" här på Baraben? Du bör ej läsa på internet när du tagit LSD, ett tips bara, då slipper du se syner och tro på dina egna lögner...

    SvaraRadera
  24. FRANKIE ditt pajas politiska inlägg kräks jag på. Du är en riktigt dålig jornalist och vinklar allt i bästa socialistiska anda.

    Anonym din pajas anonyma kommentarer kräks jag på. Du är en riktigt dålig journalist och vinklar allt i bästa socialistiska anda.

    Anonym said...

    de "vältränade" som skulle sökas skulle inte dom bli uthängda som gorillor som dom blivit tidigare blivit här på sidan?

    1/4/07 15:49


    Jag som i min nonchalans trodde att man tålde att få en skriftlig pungspark från en internetsida ibland om man är hård nog att välja fysisk holmgång mot likasinnade med jämna mellanrum. Men vad vet jag, Kategori C supportrar som blir ledsna för att någon Baraben-skribent kritiserar dem mellan varven? Jag har svårt att köpa det med tanke på hur övriga supportrar och medier förhåller sig till den så kallade fotbollshuliganismen.

    SvaraRadera
  25. Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.