2007/02/12

Gästkrönika: Backlinjen och dess sammansättning

GÄSTKRÖNIKA Återkommande gästkrönikören Collberg funderar idag kring vår backlinje och vilka slags spelartyper som den faktiskt består av.

Dagens backlinje ser ut enligt följande:

*En högerback som är potentiell landslagsman. Härligt!
*En mittback i U21-landslaget som efter en tung höst verkar vara på gång igen. Gött!
*En reserv med massor av rutin som kan spela på alla backpositioner. Har numera tyvärr en benägenhet att riva ner motståndare i eget straffområde. Ändå: Viktig!
*Ännu en reserv: En islänning som också kan spela på flera positioner, i första hand till vänster och i mitten. Visar tyvärr sina bästa sidor alltför sällan. Bra utfyllnad!

Så långt, så väl. Sen då?

*En 19-årig allround-spelare som helst spelar på innermittfältet. Är han en back? Nej.
*En argentinsk vänstermittfältare. Tyvärr verkar IFK’s ledning vägra inse att han är just mittfältare och inget annat. Är han en back? Återigen: Nej.
*Till slut: Ännu en mittback i U21-landslaget, denna gång i Islands. Har sett osäker ut, men i takt med att självförtroendet ökat har han också visat fina kvalitéer. Ett oskrivet kort.

Så vad har vi egentligen i vår försvarslinje?

*Två kompetenta startspelare.
*Två kompetenta reserver.
*Två mittfältare.
*Ett oskrivet kort.

*Samt ett stort jävla hål på vänstersidan. Tyvärr verkar det inte ens diskuteras en förstärkning där!

*Förutom vänstersidan står vi alltså och faller med en lovande isländsk mittback. Gång på gång har IFK gamblat och skickat in unga mittbackar in i startelvan. Kan Fru Fortuna verkligen vara på vår sida ännu en gång? Har vi inte redan förbrukat vår tur? På träningen idag såg Ragge riktigt het ut. Men håller han i Allsvenskan en hel säsong?

/Collberg

24 kommentarer:

  1. JAg skulle nog säga att vårt innebackspar är det enda vi har. Jag menar Ölme och hjalmar borde dom skänka till öis. Nä vi behöver iaf någon som kan ta vänsterbacks platsen så man slipper se idiotgrejer från ölme och hjalmar.

    SvaraRadera
  2. Ett ord i rättan tid. Blåvitt sköts av amatörer. Har de glömt hur vi avslutade förra året ocgh tror att vi inte behöver förstärka?Vad hände med de 8 miljonerna för Wendt?

    SvaraRadera
  3. Stefan Landberg får göra comeback!

    SvaraRadera
  4. Vad har Ragge med backlinjen att göra?

    SvaraRadera
  5. Har tjatat om detta länge. Efter Kalle drog så exponerades hur svag backlinjen är. Det har varit våran styrka i många år, men man kan inte ersätta alla dessa tapp. Anton, Kalle, Risp, Wendt titta en hel backlinje i hög europaklass... Vad fick vi för dem 10-15mkr totalt...

    SvaraRadera
  6. Ragnar såg ju riktigt säker ut efter en nervös kvart mot ellos. Ragnar kommer funka perfekt med Bjärsa.

    SvaraRadera
  7. Som jag ser det är backlinjen det stora orosmomentet. Ytterbackarna håller inte. Adam är fruktansvärt överskattad av många supportrar.

    SvaraRadera
  8. Adam är snarare underskattad. Till vänster har vi problemet.

    SvaraRadera
  9. Adam har höjts till skyarna utan direkt orsak. När han kom från Frölunda så hade jag väldigt höga förhoppningar på honom, men han började egentligen inte leverera förrän hösten 2006. Han är ojämn och verkligen ingen klippa bakåt.

    Vi får hoppas att Sigge kan blomma ut och bli en duktig mittback. Men Janne vet jag inte hur vi ska göra. Är det värt att försöka skola om honom till försvarare? Som jag ser det är han truppens ende naturlige vänstermittfältare.

    SvaraRadera
  10. Ut med Schaffer. Alldeles för dålig i positionsspelet för att platsa.

    Adam tror jag är en spelare som snart kommer attrahera andra klubbars intresse. Har tagit flera kliv framåt senaste året.

    Problemet är som sag på vänster. Ölme håller inte...

    SvaraRadera
  11. Det är ju bra att folk fattar att blåvitt är starkt försämrat sedan förra sommaren.
    Vi har varken ersatt Ozcar eller Kalle. Två spelare som kanske var de bästa i allsvenskan på sina positioner. Det är givetvis inte lätt, men försöka bör man väl. Både lago och shaffer var halvhjärtade värvningar som man gjorde för inget annat fanns tillgänglig. nu har man haft på sig hela uppehållet, men ändå inte löst ngnting...(!!)

    Minns även de angenäma beskymmer man hade, med ijeh sella och mourad som forwards ,vem skulle man bänka. då hade vi ett guldlag.
    Idag känns det rätt dött faktiskt. Om inget radikalt händer så måste ju Stig bort först och främst.

    SvaraRadera
  12. Adam överskattad? Ostabil bakåt? han var den back som var stabilast bakåt under hela 2006,(då räknar jag inte kalle) och dessutom så var han jämt och ständigt uppe i motståndarnas straffområde och gav Alexandersson bra understöd. skulle man sett matchen från helikoptervy så skulle han sett ut som en jojo som ålte upp och ner längs med kanten. ge han 1-2 säsonger så är han landslagsklass.

    Ragnar har alltid låtit lovande, U21 landslagsman för island, ett land som på den nivån nästan kan mäta sig med sverige. har alltid trott på honom, han behöver bara tid att spela sig in me dem andra grabbarna.

    /Marcus

    SvaraRadera
  13. Ärligt talat kan ni glömma en vänsterback detta året. Florén, en försvarare precis under landslagsklass, var till försäljning för en miljon. Blåvitt hade länge haft ögonen på honom, men verkar inte ens ha lagt ett bud när de såg att även Elfsborg ville ha honom. Det är en GRYM prestigeförlust om vi tar en sämre vänsterback och därför röstar jag på att vi inte tar någon alls.

    SvaraRadera
  14. Jag har sagt det förr, jag säger det igen; ned med Alex på vänsterbacken!
    Nej, det är inte hans ultimata position och nej, han kommer inte att kunna prestera på sitt absolut yttersta där. men vi får inte glömma en sak. Alex håller landslagsklass även som ytterback, ockej för att det inte säger så jävla mycket med de ytterbackar vi har men iaf. De är ju bättre än Konan och Schaffer iaf. Och på mittfältet finns det ju konkurrens. Då skulle vi kunna ha backlinjen
    Adam-Ragnar-Bjärsa-Alex
    och mittfältet
    Eldin-Wernbloom-Andres-Sella
    sen kontrakterar vi Mourad.
    Mourad-Ranegie.
    Då har vi ju iaf ett skapligt lag med några ok komplement i M.Berg, Ölme, J.Johansson och TO.
    Då känner man sig ju lite smått positiv iaf.
    /Klimpen

    SvaraRadera
  15. Man får ju rejält ont i magen med tanke på kommande säsong...verkar som ledningen chansar att allt ska hålla för att sen panikköpa ngt när avstängningar och skador gör sitt...vad fan gör de på kamratgården? Fifflar de bara med pengar eller...?

    SvaraRadera
  16. Hämta upp Sebastian Eriksson från u-laget vet jag. Kan ju knappast vara sämre än Hjalle.

    Nä, men allvarligt talat. Jag tror Schaffer kan bli riktigt bra i år. Och Ragnar vet jag kommer bli bra, det lilla jag såg mot Borås räckte.

    SvaraRadera
  17. Ett ord i rättan tid. Blåvitt sköts av amatörer. Har de glömt hur vi avslutade förra året ocgh tror att vi inte behöver förstärka?Vad hände med de 8 miljonerna för Wendt?

    Redan gløæmt skatteskulden?

    SvaraRadera
  18. Värva Markus Torbjörnsson från
    Falkenberg.Spelar både mitt och vänsterback. Till skillnad från Hjalmar mycket passningssäker

    SvaraRadera
  19. Är du inte nöjd med årets värvningar? Kan du göra det bättre själv?
    Nu har du större chans att smälta in om du skall smyga dig in på träningarna.
    2007 års träningskläder finns att beställa på shop.ifkgoteborg.se

    SvaraRadera
  20. Jag var inte imponerad av Florén i Lördags...

    SvaraRadera
  21. Alex som vänsterback är nog faktiskt ingen dum lösning. Känns som resursslöseri, men vi är desperata nu. Vem pratar med Rehn/Olsson?

    SvaraRadera
  22. Ut med alla!

    Övertala -82 Gänget att göra comeback!!

    Dom vann ju Guld!!

    SvaraRadera
  23. Visst är man rejält orolig för backlinjen. Det är ju just försvaret som under många år varit Blåvitts klart bästa lagdel. Och nu känns den oroväckande svag. Har precis som Klimpen haft Alex i en ytterbacksplats. För även när backlinjen har varit bra defensivt så har den saknat spelande backar. Det har varit för dåliga uppspel genom åren. Man kan kanske tycka att det är en onödig resurs att sätt ner Alex i backlinjen? Men uppspel till rätt adress är oerhört viktigt. Sen vill man ju ha med Alex i offensiven även som back. Men idag får man kanske vara glad om vi kan ha en backlinje som känns stabil defensivt? Och det måste väl vara det viktigaste till att börja med. Men jag har länge haft önskemål om en mer spelskicklig backlinje. En backlinje som inte skänker bort så mycket bollar.

    Hoppas precis som Erlig säger att Schaffer växer till en bra defensiv vänsterback i år. Att han håller måttet defensivt. För jag blev oerhört glad när jag såg honom första matchen. En spelskicklig vänsterback med teknik. Precis vad vi behöver. Sen gjorde han ju några mindre bra insatser defensivt. Men samtidigt var hela laget helt under isen då. Och så ville nog Schaffer lite för mycket när han väl fick chansen?

    Skulle behövt en rutinerad ledare som mittback. Någon som höll ihop defensiven. Hoppas ju att Ragnar kan vara den mittbacken? Samtidigt är han ju ung och orutinerad. Men Blåvitt har ju haft förmågan tidigare att lyckas plocka in unga killar i backlinjen som växt ut till allsvenska toppklassbackar. Man kan ju bara hoppas att man lyckas igen. Men visst är man orolig för backlinjen. Och det saknas ju bredd skulle jag säga.

    SvaraRadera
  24. de får la leva som de lär, och plocka upp junorier. gustav skall omskolas till vänsterback tyck jag. IFKs ung.akademi är ju så lysande att inga nyförvärv behövs.
    Bort med mouränan in med moses.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.