2006/12/14

Torsdagskrönikan: Därför startade vi uppropet!

TORSDAGSKRÖNIKAN Som de flesta säkert känner till så pågår det ett större upprop, inklusive en namninsamling, kring byggnationen av den nya fotbollsarenan i Göteborg. Framförallt är det fans till IFK Göteborg som har samlat sina krafter och plockat upp stridsyxan, men även supportrar som sympatiserar med ÖIS och GAIS har satt sina signaturer på namnlistan. Men vad handlar det om egentligen, och hur kan man se hur viktigt det verkligen är att vi får en riktigt bra fotbollsarena till staden som en gång kallades Sveriges fotbollshuvudstad?

I lördags så beslutade Svenska Fotbollsförbundet att allsvenskan utökas till 16 lag med start år 2008. Huruvida man tycker detta är bu eller bä spelar egentligen ingen större roll när man skall härleda detta till arenabygget. Det är dock ett ostridigt faktum att det blir två extra hemmamatcher per lag i allsvenskan med start 2008, och ponera att vi har tre Göteborgslag i allsvenskan så innebär detta sex extra matcher på nya arenan varje år. Den absolut viktigaste punkten med detta blir vid en första tanke ganska klar – att skaffa en gräsmatta som håller så att vi slipper se fler lervällingsmatcher än de vi har idag. Ett alternativ för att få bukt med detta, som jag och flera andra tidigare skrivit om, heter Grassmaster. Men det finns även andra aspekter som är värda att ta upp, med utökandet av antal matcher – och om arenan i allmänhet.

För att komma tillbaka till det pågående uppropet, och kanske framförallt en del missförstånd som råder kring åsikterna som kommit fram.

  • Det handlar inte om ståplats vs sittplatsfrågan! Alla har olika åsikter om hur många ståplatser/sittplatser som skall finnas, och var de skall placeras. Denna fråga lämnas utan hänseende i denna protest, som istället handlar om punkter som berör SAMTLIGA besökare på arenan. Alltså oavsett om man går på sittplats eller ståplats.

  • Vi är absolut inte ute efter att splittra olika supportergrupper i denna fråga. Tvärtom så finns här nu en fantastisk chans att, för en gångs skull, förena oss bakom en åsikt. Helt enkelt åsikten att vi kräver en bättre arena! Du som läser detta har förhoppningsvis, precis som vi som ligger bakom upproret, fotbollen som ett av dina största intressen och inser därför att den nya arenan kommer bli vårt gemensamma ”hem” de närmsta kanske femtio åren. Om arenan är omodern redan när den byggs idag, tänk då hur den är om femtio – eller kanske redan om 20 år?

  • Att skriva på namnlistan innebär inte nödvändigtvis att man vill stoppa hela processen och förskjuta bygget ytterligare. MEN om detta är vad som krävs för att man skall hinna besluta om de nödvändiga förändringar som måste till, då får vi verkligen ta en funderare på om det inte faktiskt är värt det. Vad är ett eller två år extra på Gamla eller Nya Ullevi, om det innebär att vi får till en betydligt bättre arena än den som ligger på ritbordet idag? En arena som vi sedan skall hålla oss till i kanske 50 år.


  • Att tro att man kan enas om att bygga en arena som alla är nöjda med vore naivt. Speciellt då det är kommunen som, än så länge, betalar kalaset. Men med den informationen som nu kommit fram så torde det vara helt glasklart att de 180 miljoner som är avsatta för bygget inte räcker på långa vägar för att ge oss en arena som inte är ett ”fuskbygge”. Mer pengar behövs och här behöver uppenbarligen både kommunen men framförallt klubbarna samla krafter och slå sina kloka huvuden ihop.
  • Att säga att ekonomin är ett argument för att inte bygga exempelvis ett foajéplan är inget hållbart argument. Att upplåta sådana ytor för försäljning av mat, souvenirer etcetera skulle garanterat generera sådana inkomster att det skulle betala den extra byggkostnaden flera gånger om. Det skulle dessutom förvandla området till ett mer levande evenemangsområde, vilket ligger i helt i fas med vad kommunens planer för det så kallade evenemangsstråket.

Jag måste erkänna att jag faktiskt trodde det här skulle bli bra en gång i tiden. Ritningarna såg bra ut och ingen höjde rösten särskilt högt kring bristerna som var i antågande. Nu har jag klart för mig varför det var så. Då planeringen av arenan har skötts i tysthet och i stort sett helt utan insyn för de som trots allt skall besöka den, så kunde helt enkelt inte de ”detaljer” som var galna inte sippra ut förrän nu. Bygget ser mer och mer ut att hamna i högen av byggen som är ”måsten” hos kommunen, och inte i det fack med platser man vill vara stolt över – så som Operahuset eller Norra Älvstranden.

Är det för sent att ändra till det bättre? Nej, jag vill inte tro det. Tillsammans kan vi förhoppningsvis göra vår röst så stark att vi kan få till en förändring - och få den arenan som den här staden förtjänar!

Så här kan det gå om man inte bygger ordentligt från början...



4 kommentarer:

  1. Bra skrivit.
    Om det även ska bli damlandslagets hemmaplan borde då inte svff gå in med ett antal mille? Eller lägger dem allt krut på råttornas nya?

    SvaraRadera
  2. Expressens artikel om Borås Arena är felaktig. Planen är som följer : Kortsidorna kommer att byggs på med ett plan med loger och ovanför dessa sittplatsavdelningar. Publikkapaciteten ökar med 3800 pers. Dessutom byggs det kontor och kommersiella lokaler på ca 4000 m2 och det byggs nya restauranger och pausytor. Projektstart är nov 2007 och det kommer inte att påverka fotbollen under säsongen. Förmodligen kommer det bli klart innan ni har er budgetarena färdig. Vi började med att bygga en arena efter de förutsättningar som vi hade. Nu har den genererat ett stort överskott och nu ökar vi och bygger ut och bygger till. I Göteborg snackas det. I Borås agerar vi.

    SvaraRadera
  3. "I Göteborg snackas det. I Borås agerar vi."

    Ja, det är väldigt pinsamt men man kan inte annat än att hålla med om att det faktiskt är så i dagsläget.

    SvaraRadera
  4. fixa kodningen

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.