2006/10/27

En tränarfilosofi som lett till fiaskoresultaten

BESVIKELSEN Först värvades Bosse Johansson till föreningen, en gemytlig och go gubbe som snabbt skapade stor irritation bland spelarna då man saknade struktur och genomtänka taktiska drag. Spelarna tyckte han hade för lite ordning och reda, en flum-gubbe enkelt uttryckt.
Sedan fick vi hit Arne Erlandsen som var något av en träningsnazist där dialog blev onödig och man tränade och pendlade till Norge stup i kvarten. Spelarna tyckte han inte kunde backa upp sitt snack med segrar, en träningsdåre enkelt uttryckt.
Till sist kom då nödlösningen Kjell Pettersson in på tränarplats. Kjell tränade som bekant Blåvitt under 1980-talets sämsta säsong men fick nu chansen på kort varsel när Arne tvingades ut ur sin position. Nu trädde en slags apati in där spelarna dels inte fick ta eget ansvar som under Bosse Johansson och dels inte beordrades brutalt som under Arne Erlandsen utan istället verkar alla vilja att det ska gå bra- men ingen vet hur man bäst genomför ett spel som är framgångsrikt.

Fyra fiaskoinsatser lägger sig på min näthinna sedan Kjell Pettersson tog över, 2-3 förlusten mot tabelljumbon Öis, 0-3 krossen mot Helsingborg, Kalmars 0-3 slakt på Ullevi i måndags och så gårdagens bisarra AIK fiasko där siffrorna stannade vid 0-4. I samtliga dessa matcher är kolumnen för motståndarlagets målskörd kraftigt i underkant och kunde vart mer eller mindre det dubbla. Förklaringarna är många och man måste analysera varför det gått åt helvete för att undvika samma misstag i framtiden.

Försvaret ska naturligtvis ha en rejäl dos asswhopping efter den senaste tidens spel, men anledningen till att långsamma-Lago sätts i enorma problem mot Kalmar och anledningen till att Dennis får ta en frilägesutvisning mot AIK är minst lika mycket en kollapps av mittfältets press. Vi saknar allt vad effektivt mittfältsspel heter. Pontus Wernbloom är just nu direkt dålig- men trots detta löper han överlägset mest av mittfältarna mot AIK, en indikation på att rörelsen på mittfältet är usel för närvarande. Wowoah är ingen bra fotbollsspelare, Kilhberg är alldeles för ojämn för att hålla på ett guldmittfält, Olsson som värvades för sitt passningspel är för dålig för att klara av att dirigera Blåvitt och Alexandersson håller inte samma höga nivå när han tvingas hålla taktpinnen istället för att kunna briljera på kanten. I dagsläget håller ingen mittfältare i IFK Göteborg tillräckligt hög standard för att vi ska kunna blanda oss i guldstriden.

Vad Wowoah gör i Blåvitt är ett mysterium.
Varför en +30 Kilhberg värvades är ett mysterium.
Hur Arne såg Olsson som den perfekta värvningen är ett mysterium.

Vasquez och Wernbloom är riktigt unga och talangfulla spelare som man kan bygga ett framgångsrikt framtida mittfält kring, men då behöver man tränare som inser att lagbyggen inte kan köpas ihop av medelmåttor som Olsson, Kilhberg och Wowoah. Men samtidigt behöver vi en tränare som inser att kontinuitet krävs för att mittfältet ska kunna spela ett effektivt presspel som inte lämnar vårt försvar så sårbart som det lämnas just nu. När man tappar sin bästa försvarare i Kalle Svensson och ersätter honom med en korpspelare som Alejandro Lago så blir det ännu viktigare att mittfältsspelet både fungerar effektivt, men även håller en hög och jämn nivå.

Detta kan inte ett mittfält göra om man inte får förtroende att konsekvent spela ihop sig och samtidigt bygga det kring spelare som håller en tillräckligt hög nivå för att kämpa om SM-guld. Kilhberg, Wowoah och Olsson är inga spelare man bygger ett guldlag kring. Satsa på vårt mittfält genom att rekrytera en tränare som förstår att långsiktighet är enda vägen att vinna kortsiktiga segrar på. En tränare som både kan ta en dialog med spelarna men som förväntar sig resultat och prestationer samtidigt. Ingen flummig tjomme och ingen galen gaphals.

Det måste väl finnas åtminstonde en normal och balanserad tränare i det här landet?

32 kommentarer:

  1. All heder åt Pontus, men jag är innerligt trött på dessa killar med stort hjärta men med ack så lite boll i sig. Pontus gör ett otroligt jobb genom att plöja stora sår i gräsmattan och i motståndarna, bra, men bidrar inte särksilt mycket i offensiven med sitt desto sämre passningsspel, bristfälliga teknik och snabbhet.

    /Danieli

    SvaraRadera
  2. 10 år utan ett skit, en Seb miss ifrån RL men åt helvete med allt. Kuken, MP o co slaravde inte bara bort pengar och våra bästaspelare utan antsällde en en coach som aldrig vunnit något. En sak om det är en ny tränare men Arne är ju ingen duvunge direkt.. Nä inga dyra toppnamn till nästa år utan lovande hungriga lirare som fattar stoltheten av att lira för Blåvitt, typ som Dennis fast lite mer talanfulla.

    SvaraRadera
  3. Jo fast med Pontus får man den sidan, hårdheten och luftstyrkan. Sen finns ju tre andra mittfältsplatser med. Där måste man ha kreativa spelare, helst tre stycken. Olsson och Kilhberg är ju för jävla dåliga, såna spelare har ju dessutom ingen framtid.

    Alex-Toivonen-Wernbloom-Vasquez

    där är ett mittfält som över en hel säsong skulle bli riktigt vasst.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker Kihlberg är bra om han får koncentrera sig på de defensiva uppgifterna. Tror det vore perfekt att spela in Vasques framför honom. Pontus får tills vidare vara tredjealternativ för att om ett tag ta Kihlbergs plats. Då kan vi ha ett något rakare mittfält.

    Att Wowoah och Olsson ska bort direkt håller jag absolut med om. Wowoah är för dålig helt enkelt, och Olsson är en osäker spelare som inte är någon vinnartyp.

    SvaraRadera
  5. lysande. medelmåttorna ska bort, illa kvickt!

    nästa år:
    bengan
    adam-bjärsa-ny-ny
    alex-wernbloom-ny-vasquez
    sella-mourad

    förutom det katastrofala försvara (där vilka värvningar som helst kommer att höja den pinsamma kvaliteten idag) så känns det viktigast att få en playmaker. det ska inte vara nån videojugge, inte 30+:are och ingen t.o. eller kihlen.
    det ska vara en petter andersson, en samuel holmén eller en sebastian larsson. eller mer rimligt (ekonomiskt sett) en ola toivonen eller dusan djuric. en av dom har vi råd med och om öis åker ur så lär vi ligga jävligt bra till för ola.
    huvudsaken är att vi inte köper flera gamla bänknötare (wowoah, kihlen, t.o) utan köper spelare som kommer att vara framtida landslagsmän.

    SvaraRadera
  6. Jonatan Uppström said...
    Jag tycker Kihlberg är bra om han får koncentrera sig på de defensiva uppgifterna.



    vafan, ALLA är väl bra om dom bara gör EN sak

    sella bara behöver stå utanför straffområdet

    eller att bengan BARA ska ta utsparkar

    då är det nog inga problem, jävla MÄHÄÄÄÄÄÄÄÄ

    DÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ ALLLLLLAAAAAAAAAAAAAAAA

    SvaraRadera
  7. Kihlberg är en bra värvning!

    SvaraRadera
  8. Blåvitts nya innermittfält som Arne värvade, Kilhberg och Olsson är kraftigt BAJS som Jonevret hade sagt. Arne är ansvarig för detta Kjell-fiasko lika mkt som Kjell är det. SKITSPELARE.

    SvaraRadera
  9. det där med att åka till norge stup i kvarten stämmer ju inte ens i närheten, och det är patetiskt att baraben gått dessa "spelares" ärenden genom att skriva om det.
    Om det är ngn spelare som inte tycker om att spela i den blåvitta tröjan, och allt vad det innebär gör dom bäst i att dra åt helvete, det _borde_ vara barabens linje.

    Sedan håller jag med frankie. Först så vill spelarrådet ha en tränare med mer struktur, och när de väl får arne, så börjar de gnällas om att det är för mkt av den varan.
    kan detta ha att göra med, den generationsväxling som skett i truppen. kan knappast tänka mig att erling mild och alex skulle klaga på för hård träning.

    Och framför allt, detta käring-gnabb skall vara avklarat innan säsongen börjar, alla skall vara överens om de riktlinjer som gäller och vilka mål som det skall arbetas emot. Att inte ledningen klarat av detta ligger på deras bord.

    SvaraRadera
  10. Det är inte ofta Mild får någon kritik överhuvudtaget,men hans första år har varit allt annat än lyckat. Han värvade Gerba, Tomas, Kilen och Wallerstedt. Det kan inte finnas någon som tycker att dessa herrar har varit någon succè. Skärpning Mild!!!

    SvaraRadera
  11. Är inte Toivonen för dålig defensivt för att användas på inre mittfält?

    SvaraRadera
  12. härdsmältan/ hur stor arne-fan du är är kan du väl inte undvika att se att vi var SJUKT mkt i norge under arnes tid? vi spelade ju tamejfan lätt 20 matcher i NORGE under hans 1,5 säsonger. helt stört egentligen, vafan ska vi där och göra? vill man ha bra träningsmotstånd vore väl danmark ett smartare alternativ...

    SvaraRadera
  13. vi kan ju lugna oss med kritiken mot wallerstedt.
    de facto så har ju han inte varit sämre än nån annan. jämför med t.ex. svarte-marcus och inse att wallerstedt är en utmärkt spelare att ha kvar och sätta på bänken.
    vi kan ju inte göra oss av med alla spelare samtidigt och en sån som wallerstedt är ju nöjd med att sitta på bänken och när han hoppar in så gör han alltid helt okej ifrån sig och sliter i 95% av fallen som ett djur.
    tror inte han klagar för hård träning eller norgeresor heller.
    nä, peta marcus berg istället, han kommer inte att bli något och spara wallerstedt som reserv bakom sella, mourad och ranegie (och kanske ali gerba, ingen annan klubb lär ju vilja ha honom efter det här året...)

    SvaraRadera
  14. En eloge till tyskarna:
    http://www.chilloutzone.de/files/06102005.html

    SvaraRadera
  15. Det är fan ett hån mot Svarte-Filips minne att kalla Marcus Berg för Svarte-Marcus.

    SvaraRadera
  16. Helt rätt att mittfältet inte har tagit tillräckligt defensivt ansvar. Försvaret har fått mer ris än man borde ha haft därför.

    Men ett annat kardinalproblem är att alla mittbacksalternativ saknar komponenten snabbbhet. Det är svårt att kompensera den bristen i mittförsvaret med andra egenskaper. Kalle Svensson klarade den biffen med sin stora spelförståelse och med sin placeringsförmåga.

    Isläningen Sigurdsson besitter den kvaliten. Det är ett litet hopp inför 2007. Sedan räcker det inte med det en kvalitee förstås men stark fysiskt skall han även vara.

    Roger.G är väl ett drömnamn och Rolle.N ett annat inför 2007 som huvudtränare. Kjell är nog hur bra som helst som assisterande o Lampan likaså så låt dem då vara det.

    Malmö borta på måndag och det ska bli skönt att åka ner för värre än så här blir det inte. Det kan bara bli bättre!

    SvaraRadera
  17. nästa år:
    NY(Bengan är för gammal nu, inse han är inget utan sverigees bästa försvarare(Kalle-bjärsa))
    adam-bjärsa-ny-ny(Här hpoppas jag på sigurdsson)
    alex-wernbloom-ny-vasquez(Ny skulle kunna vara Arneng)
    sella/Ny-mourad(Ali.G back vad gör vi med honom, Waller som inhoppare, Mackan hum han gör inte mycket rätt egentligen, Rageni vet inte vad han går för. Hellst skulle jag vilja få Sella i sin forna målglans men det är väl bara en dröm? annars har han inget i blåvitt att göra med 5 mål/säsong!!)

    Titta på HIF, Henke 8 mål, Oliver 10 mål och Louton 9 mål, hellre det än en mitt back som leder målskyttet en bit in på säsongen!!!

    Sen skulle jag även vilja få en tränare som vet vad han vill och får med sig killarna.

    Bli bra igen på fasta situationer innan var vi bäst i serien på fasta situationer nu gör vi inte äns mål på dom.
    Som det ser ut nu är det pinasmt 4 koner till backar, 4mittfältare som inte får bollen och när de får den så gör det inget med den, och vårt sätt att göra mål är att sätta in bollen bakom eller i luften på två anfallare som varken kan nicka och som är tröga så motståndarnas mv eller backlinje hinner före dem och de gånger Sella kommer dit först så har han två knölar tillfötter och kan inte sikta!!!//Timmie

    SvaraRadera
  18. Jag håller med i mycket men det känns så otroligt löjligt att ta upp detta gnäll om resorna till Norge. Stackers betalda (ja de har faktikst det) som behöver åka till kalla och regniga Norge för att spela boll. Då är det bättre att möta Frölunda för 325 gången eller köra den underbar triangelserien. Nä usch för att det ska ställas krav och man ska vara tvungen att spela mot andra lag än de gamla goe Göteborgslagen.

    SvaraRadera
  19. Press och understöd.
    Att försvarsspelet fullständigt har havererat beror på att hela laget skiter i att spela försvarsspel ordentligt. Det saknas samordning, i det fall en pressar (den som är närmast bollen och känner att det blir uppenbart pinsamt annars) blir han lätt överspelad. Motståndarna kan enkelt spela igenom mittfältet, alternativt får gott om tid
    att från framskjutna positioner slå bollar på sina forwards (Kalmar...).
    Alla dessa spelare borde vara väl inskolade i 442 (möjligen med undantag av Schaffer), så de måste veta att aggressivitet är en av de viktigtaste nycklarna till ett framgångsrikt försvarsspel.
    För mig ser det ut som en inställningsfråga.
    Oavsett vem den nye tränaren blir, oavsett nyförvärv, så skulle jag vilja att Blåvitt ser över hur man arbetar och vad man kan modernisera i arbetssätt för att få ut maximalt av truppen.
    Förutom det rent tekniskt/taktiskt fotbollsmässiga bör man också titta på andra saker:

    Snabbhet/Spänst/Styrka/Form
    Hur når man och behåller fysisk toppform?
    Är det någon mer än jag som reagerat på att våra spelare ser långsammare ut än andra lags? Tränar de snabbhet och spänst? Det finns duktiga friidrottstränare på nära håll.

    Mental träning
    Är självförtroende något mystiskt? Kom igen, nu kämpar vi gubbar - ska vi nöja oss med det?

    Med tanke på hur oerhört mycket tid de ändå lägger på att träna fotboll, resa till matcher etc, så är det för mig helt ofattbart att de inte klarar av att ALLTID visa 100%ig inställning när det är match. Vi talar ju ändå bara max 50 matcher per år (det borde inkludera alla träningsmatcher etc).
    En fantastisk rekrytering vore någon bra idrottspsykolog eller mental coach som arbetar både med spelarna individuellt och gruppen (och varför inte tränarna...) för att få dem att alltid prestera på sin toppnivå (som förstås kan variera mellan olika tillfällen beroende på t.ex. fysisk status).
    De som är naturligt mentalt starka kan självklart bli bättre (Juninho tränar säkerligen frisparkar) de som är mentalt svaga har ännu mer förbättringspotential.

    Genomförs detta neråt i åldersgrupperna, så blir Blåvitt efter hand också mer attraktivt att söka sig till för unga spelare för man vet att där kan man nå sin fulla potential.

    SvaraRadera
  20. Man blir avundsjuk när man ser Norling. Noggrann, kunnig, har gruppen med sig, Har en plan (bror med Sickan), engagemang. Allt som man önskar vår tränare hade haft. Samtidigt som Kjell gör sitt bästa så sitter det en resurs som har precis allt det Norling har plus erfarenhet på något kontor på Änglagård. Vad fan väntar mild på? övertala för helvete Roger. Spring inte över ån efter vatten

    SvaraRadera
  21. Bra skrivit!

    SvaraRadera
  22. Marcus Berg e en ny Jonas Lundén, sanna mina ord

    SvaraRadera
  23. en ny supersub? snarare än ny hjalmar.
    men men, det är ju bättre än att han skulle vara en ny robert andersson...

    SvaraRadera
  24. VM i klyshor? "Sen skulle jag även vilja få en tränare som vet vad han vill och får med sig killarna."

    åfasen åfasen!

    Innan dessa pinsamma förluster kändes det som att vi var på rätt väg och detär vi nog fortfarande men lätt att glömma det efter 0-7 i röven. Värva hungrigt ungt och talangfullt istället och låt den nya styrelsen och sportchefen få utrymme att genom föra sina idéer och ge Roger en roll i a-truppen!

    SvaraRadera
  25. Skit i resorna till Norge.
    Arne är borta.
    Skit i Kjell och Lampan.
    Spelet är borta.
    Skit i landslaget, Alex.
    Fokusera på framtiden.
    Hitta ett spel.
    Lite fart.
    Köp nya spelare.
    En hungrig, kreativ mittfältare.
    Kanske Dusan Djuric eller in med Vasquez på mitten.
    Satsa på de unga; Wernbloom, Vasquez, Ranegie.
    Bort med Olsson, Kihlen och Wowoah.
    Skit i 2006.
    Vinn guld 2007.
    /Pontus

    SvaraRadera
  26. sedan guldåren har väl blåvitt prövat nästan allt. jag vet att reine experimenterade lite med spelsystem, men inte fullt ut.

    alltså återstår det att införa ett eget annorlunda spelsystem, precis som djurgården gjorde när de kom upp.

    352 ell. 343 ...inget att förlora. sedan skall alla unga fostras för att passa in i detta systemet.

    SvaraRadera
  27. Wernblom och Vasques? Ja dom har ju verkligen imponerat. Kilhberg är väl den enda vettiga värvningen i år.

    SvaraRadera
  28. Vi alla längtar så det gör ont efter framgångar,
    I år var vi inte ens nära -att det inte skulle bli guld förstod jag redan efter första matchen 0-0 mot Öster! Och ett mer än uruselt spel.
    Nu blir vi väl 8 eller nåt men so what! Det är GULD vi vill ha eller hur? Att lägga ansvaret på våra nuvarande spelare är fel-som sagt jag tycker alla våra spelare är BRA men tyvärr inte TILLRÄCKLIGT bra för att vara GULDASPIRANTER.
    Några blåvita i andra klubbar: Jonatan,Jonas, Mikael,Thomas,Smedberg,Joakim,Karl-saknar vi dem egentligen? Samtliga är goa gubbar och bra spelare men inte tillräckligt bra för det lag vi vill ha.Själv har jag nu hängt med sedan slutet av 60-talet och har aldrig slutat älska mitt lag även de år vi vandrade i öknen i div 2. Vad som oroar mig idag är ledningens fullständiga oförmåga att hitta rätt killar.Vad skall vi med grabbar som Lagos,Schaffer,Lycen till? Bättre att satsa på allvar med en eller två RIKTIGT stora spelare som kanske vill ha några år till som fixstjärnor i ett lag som vill något. Jag minns när vi värvade Kindvall,Nordqvist,Edström ,Prytz samtliga av dessa fick en nystart och blev proffs igen utomlands på "gamla dar".Samtidigt gav de laget stadga och yngre spelare fick ta över.Idag tar vi in spelare så som Olsson,Wallerstedt,Selakovic,Gerba-inget ont men INGEN av dessa har eller har någonsin haft förmågan att lyfta och stötta yngre spelare.
    Jag läser att någon vill ha Tobbe som tränare -ja kanske men jag är tveksam.Beträffande tränare så tror jag starkt på tränare typ Ronald Nilsson-"en äldre spelare som varit med" och hyser respekt bara genom sitt namn hos både spelare,publik och sponsorer.
    Till sist tycker jag att både vi -Änglarna och föreningen som helhet skall ta sitt förnuft till fånga och en gång för alla rensa bort dessa &&%%""### som förstör för oss andra som älskar IFK. Vi står och ser på när de förstör -Vi är MÅNGA ,De är FÅ låt oss ge dem några rediga örfila eller stoppa dem . ETT sista exempel-Vi-Polisen-Publikvärdarna såg när de gick i samlad tropp för att ställa sig och vara tuffa med 50 poliser-stängsel och 30 meter gräsplan mellan sig och Djurgådarna-Min fråga-Varför filmades de inte-Varför lyfte inte polisen ut dem-Jag hade applåderat-
    Jag har tröttnat på dessa små svin som förstör det är daxs att ge dem en läxa!
    Filma dem-polisanmäl-släpp inte in dem-låt de inte resa med oss. Hur jävla smart är det av änglarna att låta kända våldsverkare resa med till Stockholm på en resa arrangerad av dem själva?

    SvaraRadera
  29. ut med bengan och in med RR

    SvaraRadera
  30. Roger är en levande legend och hjälte. För resultatens skull.Men ska man vara ärlig har väl fotboll aldrig varit så bakåtsträvande som under hans regim.

    SvaraRadera
  31. spelar ingen roll hur man spelar fotboll om man vinner. roger vet precis hur man får ut maximalt av sina resurser, det har ingen sedan honom lyckats med för ifk. vi har jämt lag som på pappret är grymma men som inte presterar optimalt. tusen olika anledningar finns men det är dags att återknyta till det framgångsrecept man en gång hade. plocka in roger och gör rehn till hans assisterande så att han får växa in i rollen under ett par år, sedan blir rehn vår nye roger...

    SvaraRadera
  32. Rolle är den som kan lyfta Blåvitt.
    Ett blåvitt hjärta med de rätta tränaregenskaperna.
    Sedan är Vasquez totalt talanglös, han blir aldrig nåt. Har aldrig sett han göra en kanonmatch. Kihlen är den bäste mittfältaren vi har borsett från Alex.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.