2006/09/21

KA-TA-ST-ROF.

ALLSVENSKAN 2006 Det var en ödesmatch på Söderstadion ikväll. Ännu ett år så stod det inte skrivet i stjärnorna att Blåvitt skulle hänga på guldjakten hela vägen ut. För 8 poäng upp efter AIK när bara 21 poäng återstår att spela om är allt annat än ett bra läge inför den sista guldjakten.

Ikväll fortsatte tyvärr försvarskaoset från Öis-matchen.

1-1 Bjärsmyr styr bollen i eget mål. Bengan blir helt överrumplad när bollen går i "fel" hörn efter kraftig styrning från Bjärsmyrs fot efter skott rakt framifrån. Bengan skällde rejält på Bjärsa som med all sannolikhet borde ha försökt toucha bollen i större grad än att "bara" stå kvar som han nu gjorde.

1-2 Lago nickar ut ett inlägg rakt framför eget straffområde som blir till en perfekt macka för Hammarbys offensiv. Istället för att nicka ut bollen mot kanten eller ut över sidlinjen försöker Lago att kraftnicka den framåt i plan med resultatet att Bajens offensiv åter får en stor yta att skjuta på utanför straffområdet.

2-3 Laget stannar till vid en misstänkt avblåsning och bollen letar sig via en nersparkad Erkan Zengins panna mot mål där Pinones-Arce skarvar in den. Hela försvaret står och sover, ett flertal spelare vinkar på avblåsningar istället för att gå in i duellerna och plötsligt är det åter underläge för Blåvitt.

(Hammarbys siffror sist)

Matchen präglades av de upprepade individuella misstagen. Wernbloom var helt osynlig i 85 minuter, Hjalmar Jonsson gjorde om möjligt sin sämsta match i Blåvitt, Lago spelade bra från början för att sedan dra till med en dundertabbe vid Hammarbys andra mål, allting gick väldigt långsamt för Thomas Olsson och Ölme radade upp orutinerade ingripanden där han bland annat vid ett flertal tillfällen struntade i att jobba hem för att gnälla på domaren.
Gnället på domaren, som hade en svår match, var enormt från bägge håll. Sällan har en match med så mycket "skador" och efterslängar resulterat i så få gula kort. Bortsett från Zengins idiotiska utvisning på övertid så radades det upp situationer där spelare av en och annan anledning hade ont i huvudet och alla andra tänkbara kroppsdelar. Men när domaren missar den helt jävla sanslöst helvetes solklara straffen som Blåvitt ska ha när Schaffer vräks omkull i slutet är inte bara horribelt, det är en kraftig skandal. Man måste ju fan ha gröpt ur ögonen ur skallen för att inte se att det är både hands och en brutal ruff i samma situation. Två gånger om har domarna spelat in i slutet av våra matcher nu. Men tyvärr får vi skylla oss själva att vi inte leder matcherna så att dessa situationer inte spelar någon avgörande roll...

Hjalmar gör, trots i viss mån ovan position, en rejäl plattmatch ikväll. Ölme likaså. Firma Ölme/Hjalmar är idag utan tvekan de största säkerhetsriskerna i den Blåvita truppen. Spelare som underpresterar kraftigt när det gäller måste bli petade så att de på bänken får komma in och ta chansen. Just här finner vi en av kvällens få riktiga ljusglimtar i Schaffer som får komma in och gör ett blixtrande inhopp. Han kommer till flera inläggslägen, har ett eget skottläge, löper hårt i offensiv som defensiv, skapar en solklar straff i slutminuterna (som självfallet blinde jäveln till domare missar) och får Erkan Zengin utvisad på övertid. Schaffer är höstens klart mest spännande nykomling i Blåvitt och kanske har vi turen att få se Schaffer/Vasquez från start mot Gais på måndag?

För guldstriden är ju inte formellt över. Men kanske om vi slutar hoppas och tro på guld så kanske, kanske, kan våra spelare höja sig den där nödvändiga lilla biten för att göra hösten spännande. För 6 insläppta mål på två matcher när det verkligen gäller i höstens guldstrid kan inte annat än betecknas som ett första klassens försvarsfiasko.

Just nu är Blåvitt närmare åttondeplacerade Hammarby i tabellen än ledande AIK.
Men "it ain't over til' the fat lady sings", ey?

6 kommentarer:

  1. Pyttipannan känns tyvärr fruktansvärt avslägsen.

    Förvånansvärt så är det nu mittförsvaret som sviktar, något man som blåvitt inte är van vid. Samarbetet mellan Lago-Bjärsmyr är obefintligt och när även Lago börjar bjuda på individuella misstag på löpande band så håller det inte längre.

    Dessutom med en Hjalmar på vänsterkanten som blandar insatser mellan dålig och katastrof så förstår man att vi har släppt in en del mål senaste tiden.

    Men som tur är finns det hopp, Adam var fenomenal och Shaffer gjorde ett strålande inhopp. Offensivt gör vi mer mål än nånsin och Markus Berg verkar som pånyttfödd så där ska man väl inte klaga. Men räcker det till guld...?

    Tveksamt.

    SvaraRadera
  2. Kanonanalys Frankie!

    Mittåt när det gäller Schaffer, han visade verkligen prov på hårt jobb och kvickhet! Ställer mig också frågan varför man nickar in i boxern och inte till hörna eller inkasst? Walle (tror jag) gjorde som Lago och nickade bollen in mot mitten och inte ut, Hammarby fick ny chans och gjorde 3-2! Känns som killarna är oroliga vid de fasta situationerna och inte vill bjuda motståndarna på dessa trots att Blåvitt har många starka huvudspelare som borde kunna rensa bort hörnor osv...nä, SKÄRPNING i försvarsspelet! Ang. Hjalle så hade du rätt i din "gissade" startelva med honom som vänster mittfältare, sällan har man varit mer förbannad över en kille som inte får till ett enda inlägg!!! Hoppas nu det var sista gången han fick chansen på mittfälten i varjefall! Finns mkt annat att klaga på men jag orkar inte...Positivt att Adam och Alex fortsätter att hjälpa varandra på kanten!

    SvaraRadera
  3. Fy vad jobbigt!

    Men om man betänker skattehärva, tränarbyte o tappade nyckelspelare så.....

    Är det nog en bra säsong trots allt.

    Men det svider i alla fall.....

    SvaraRadera
  4. Möljligt att det är hands i situationen med Shaffer på slutet i Hammarbys straffområde, men jag undrar om det egentligen är en obstruktion härnäst i den situationen och således borde ha gett indirekt frispark?
    Fast, var går skillnaden mellan obstruktion och livtag?

    SvaraRadera
  5. shaffer/vasqes istället för ölme/hjalmar är skillnad emellan toppen och botten i allsvenskan.

    sedan måste ifk kunna, iallafall i praktiken på plan, kunna gå ifrån 442 när inte spelarmaterialet passar. hjalmar som vänsterytter är ett idiotdrag.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.