2006/07/26

Lite information om Derry och Irland

UEFA-CUPEN När Blåvitt i morgon tar sig an Derry City FC i UEFA-cupkvalet så är det inte första gången vi nordbor sätter foten på den gröna ön Irland. Redan år 795 gjorde norska vikingar en raid mot landet då de ankom till ön Lambay utanför huvudstaden Dublin. Runt år 840 hade vikingarna slagit sig ner i många delar av Irland och spenderade ofta vintermånaderna där, eftersom klimatet var något mer gynnsamt än i Skandinavien.

Annars har den irländska historien mest bestått av perioder av mer eller mindre blodigt engelskt inflytande. 1801 gick det så långt att hela ön togs över av britterna och det Förenade Kungariket Storbritannien och Irland bildades. Detta rike bibehölls tills efter irländska frihetskriget 1919-1921, då den brittiska kronan gick med på att södra Irland fick bilda en fristat inom det Brittiska imperiet medan norra Irland förblev en del av det förenade kungariket. 1949 togs det sista steget till full självständighet för den södra delen då man frigjorde sig från det Brittiska imperiet och bildade Republiken Irland. Som ni säkert vet så tillhör Nordirland fortfarande Storbritannien, trots kontinuerligt motstånd från den Irländska Republikanska Armén, IRA, som för övrigt var den rörelse som förde självständighetskampen mot britterna redan på 1920-talet.

Den näst största staden i Nordirland är Derry eller Londonderry som britterna valt att kalla den. Namndispyten är en av de tydligast synliga tecknen på konflikten i Nordirland då vägskyltar i Republiken visar Derry medan det på dess motsvarighet på andra sidan gränsen skrivs Londonderry. 1928 bildades fotbollsklubben Derry City FC. Av namnet förstår ni att föreningen inte grundades av britter utan av irländare. Till en början spelade Derry i det som kallades Irish Football League (nuvarande Irish Premier League), vilket är högsta serien i Nordirland. 1948 och 1954 vann Derry den nordirländska cupen och 1965 vann man nordirländska ligan för första och antagligen sista gången. I början av 1970-talet tvingades man nämligen att spela sina hemmamatcher i orten Coleraine, 50 kilometer öster om Derry, på grund av de strider som pågick i Nordirland. Fotbollsförbundet hävdade att de inte kunde garantera bortasupportrarnas säkerhet i det republikanskt dominerade Derry. Efter säsongen 1972-73 tog föreningen beslutet att helt lägga ner verksamheten eftersom de inte fick spela på sin hemmaplan, Brandywell Stadium. Klubben återstartades dock och 1985 fick klubben dispens hos UEFA om att få spela i League of Ireland, Republiken Irlands fotbollsliga. Derry fick då börja i det nybildade Division 1, men gick efter två år upp till Premier Division, den högsta serien, där man blivit kvar sedan dess. Derry har förresten aldrig, under klubbens 78-åriga historia, åkt ur en serie, varken i norra eller södra Irland. Klubben är en av fem i Storbritannien som inte spelar i sin egen nations ligasystem. De övriga är engelska Berwick Rangers som tillhör skotska ligan samt walesiska Cardiff City, Wrexham och Swansea City som återfinns i det engelska ligasystemet. I resten av världen finns det inte många ytterligare lag på högre nivå som spelar klubblagsfotboll utanför sin nationsgräns. AS Monaco, som huserar i Frankrike och New Zealand Knights som till vardags matchar i den australiska ligan är två.

Derry City FC, som givits smeknamnet The Candystripes, med tanke på dess polkagrisfärgade hemmaställ, har sedan flytten till League of Ireland vunnit ligan två gånger (1989 & 1997), cupen tre gånger (1989, 1995 & 2002) samt ligacupen vid sex tillfällen (1989, 1991, 1992, 1994, 2000 & 2005). I år deltog laget, tack vare ligacupsegern ifjol, i den mycket prestigefyllda cupen, Setanta Cup. En utslagsturnering bestående av lag från hela Irland där Derry för första gången sedan sjuttiotalet fick stöta på nordirländskt motstånd i tävlingssammanhang med matcher mot Linfield och Glentoran. I klubbens trupp återfinns ungefär lika många nordirländska spelare som det finns irländska. Klubbens mest välbekanta namn innehar andremålvakten Pat Jennings, son till en till den legendariske keepern med samma namn. En annan spelare värd att nämna är Kevin McHugh, som tillhör en exklusiv skara av 38 spelare i League of Ireland som har gjort 100 mål eller fler. Han är en av fem aktiva. I ligan ligger Derry för tillfället på tredje plats en poäng före Cork City som dock har en match tillgodo. På tal om Cork CIty så minns ni säkert att laget slog Djurgården i förra årets Champions League-kval och att man säsongen innan betvingade Malmö FF ur Intertotocupen. Cork mötte ju även Änglarna i UEFA-cupen 1999. Vi vann då med sammanlagt 3-1.

Hoppas nu att Derry City kommer att få samma Europaupplevelse som Cork: Att när laget för första gången stöter på svenskt motstånd, får stryk av IFK Göteborg. Sedan är jag inte den som klagar om Derry slår ut DIF och MFF om några år...

18 kommentarer:

  1. Bra skrivet och bra läsning. Tack!

    SvaraRadera
  2. Bra artikel! Kul att Coleraine nämndes. De mötte Öis i en UEFA cupmatch för 6 år sen och förlorade sen söp dom till och ragglade in på McDonalds då en av spelarna klädde av sig naken, haha!

    SvaraRadera
  3. Tror att San Marino har lag i italienska amatörligorna. Skit samma, inte så viktigt.

    SvaraRadera
  4. Nu gäller det att trycka dit dem rejält med, de lär ju backa hem som bara fan.

    SvaraRadera
  5. Walle och Mourad på topp!

    SvaraRadera
  6. Bra läsning men flaggan ska vara Ulsters Flagga och inte Irlands.
    Derry är en del av Storbritannien och United Kingdoms. Ulster är ett kungarike och det sträcker sig till skillnad från Nord Irland även lite in i Irland. Även om Irländare inte vill tro det ;)

    http://www.grandorange.org.uk/images/Northern%20Ireland%20flag.GIF

    SvaraRadera
  7. En annan notis är att i Nord Irland finns många mer para militära grupper som är protestantiska.
    UDA (Ulster Defence Association) UFF (Ulster Fredoom Fighters)
    UVF (Ulster Volenter Force)

    Bild fårn ett hem i Ulster

    http://photos1.blogger.com/blogger/8179/662/1600/UFFmural.jpg

    SvaraRadera
  8. http://www.derrytoday.com/ViewArticle2.aspx?SectionID=3422&ArticleID=1650153

    Artikel om matchen, där IFk nämns som en av favoriterna till att gå till gruppspelet..och Andres Vasquez som nyckelspelare ihop med Alex..

    SvaraRadera
  9. "I resten av världen finns det, så vitt jag vet, bara ytterligare två lag som spelar klubblagsfotboll utanför sin nationsgräns"

    iff iff spelar väl i allsvenskan också...?

    SvaraRadera
  10. "Bra läsning men flaggan ska vara Ulsters Flagga och inte Irlands."

    Derryfansen är delat mellan katoliket och vänsterfolk så de tar INTE ulsterflaggan i anspråk utan använder irländska flaggan som sin. Sen spelar Derry irländska seriesystemet.

    SvaraRadera
  11. Aven om så till hör de storbrittanien de facto och inte IRLAND

    SvaraRadera
  12. Finns jäkligt många lag som spelar i andra länder. Ett antal åländska lag i Sverige t ex, Liechtensteins Farul i Schweiz, och alla pytteländer som Andorra, San Marino och Luxemburg som deltar med lag i omgivande lands ligor.

    SvaraRadera
  13. Drogheda, inte Derry, vann Setanta Cupen i år. Derry gick ur i gruppspelet.

    Ulster är en av Irlands fyra "provinces" som består of nio "counties". Sex counties ligger i Nord Irland and tre i Irland. "Ett kungarike" är det inte även om Charles Banan inte vill tro det ;)

    SvaraRadera
  14. Du har rätt, det var självklart Drogheda som vann Setanta Cup! Det var ett misstag att skriva att Derry vann. Tack för att du rättade mig där och jag ber om ursäkt för den felaktiga informationen. Vad jag skulle skrivit var att Derry tack vare segern i FAI Cup förra året kvalificerade sig till Setanta Cup, och att de för första gången sedan 70-talet spelade tävlingsmatcher mot nordirländska Lindfield och Glentoran (jag vet, det var inte ens i närheten av vad jag faktiskt skrev).
    Vad beträffar lag som spelar klubbfotboll utomlands, så finns det naturligtvis väldigt många på lägre nivå. Tack till er som påpekat detta. Jag skulle varit tydligare med att det var på högre nivå jag syftade på. Farul från Liechenstein skulle jag nämnt, dock.

    SvaraRadera
  15. Nu har jag gjort de nödvändiga ändringarna i artikeln. Återigen tack till er som påpekat felen.

    SvaraRadera
  16. hahaha. 0-1. igen. appropå hysterisk skadeglädje... fy fan vad gott.

    SvaraRadera
  17. Here are some links that I believe will be interested

    SvaraRadera
  18. Very pretty site! Keep working. thnx!
    »

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.