2006/06/29

Det är dags att svetsa samman en lagmaskin

KOMMENTAR De har lämnat oss igen. Våra ordinarie defensiva spelare. Vad som lockade? Det Europeiska proffslivet där lönecheckarna tillåter större bilinköp, lyxigare klockor och fler drägglande groupies omkring dem. De må inte ha lämnat jordelivet, men visst känns det lite som att för varje spelare som väljer Europa före Blåvitt, speciellt mitt under säsongen, gräver ett nytt spadtag på graven till den dröm vi alla delar. En dröm om det Allsvenska guldet.

Antonsson till Österrike. Risp till Turkiet. Seb till Turkiet. Kalle till Skottland. Wendt till Danmark.

Nej detta är inget underligt telegram som förtäljer Blåvittspelarnas val av semesterorter under ledigheten i sommar. Det är den bittra verkligheten vi Blåvita just nu lever med, när de ligor som bara för några år sedan här i Sverige kunde klassas som andra klassens fotbollsnationer nu kan locka med så tjocka lönekuvert att inga "klubbhjärtan" och drömmar i stil med "jag vill ta Allsvenskt guld med Blåvitt" verkar kunna stå emot de rasslande penningpungarna.

Så vad ska vi göra? Hoppas på att Rogers kärleksbarn Änglagården och Blåvittskolan i all evighet, säsong efter säsong lyckas producera en talangskörd tillräckligt stor att täcka upp den spelarflykt som våra bakre led lider av? Nej, självfallet måste vår egna produktion kompletteras och breddas av en del spetskompetens. Speciellt när nyckelspelare försvinner mitt under brinnade Allsvenska. Det är helt enkelt inte så att man kan förvänta sig att juniorer och inköpta talanger kan på riktigt kort varsel täcka upp efter A-landslagsspelare och U21-talanger. Ibland får man en perfekt träff och en ung spelare slår in sig rakt i våra hjärtan som in i den Blåvita startelvan, men ingen realist kan tro att vi får en ny Pontus Wernbloom serverad på fat årligen.

Då är vi komna till den punkten av strategiska värvningsval där den egna produktionskvoten och kvoten av inköpta talanger som ska skolas in i vårt system måste kompletteras av ytterligare spets. Exemplet som står ut lite över de flesta är Geert den Ouden som mitt under brinnande Allsvenska värvades till Djurgården med minst sagt önskvärt resultat. Det blev en snabb lösning som gav Stockholmarna guldskimmer längs höstkanten. För att lyckas med den här typen av spetsvärvningar krävs självfallet ett omfattande scoutarbete där man studerar tusentals spelare och hela tiden leker en katt och råtta lek med resten av världens elitföreningar för att ligga längst fram i jakten på inte bara en talang, utan rätt talang som passar vår taktik, förening och är bra nog att tillföra vårt lag den där extra kryddan. Men det krävs även ett visst mått av tur.

Alla minns vi väl den strida ström av provspelare som passerat Kamratgårdens vyer under de senaste åren. Allt från tre brassar till Uruguayaner, Jugoslaver, Engelsmän, Norrmän och Afrikaner. Jakten på spelare är allt annat än lätt och enkelspårig. Ibland vet man helt enkelt inte om en spelare håller tills han står där och matar inlägg sida vid sida av Alexandersson- det går inte att videovärva i bästa Hammarbystil om man faktiskt letar efter kvalité med sin scouting. Så ja, arbetet är svårt och verkligen krävande för en förening som inte längre har stora ekonomiska muskler att sätta in när krisen börjar krypa på.

"Det behöves heltidsanställda talangscouter" säger HIF:s nytillträdda sportchef Bosse Nilsson på presskonferensen där han presenterades under torsdagen. Ja IFK Göteborgs scoutingverksamhet har förvisso fungerat väl på så vis att man lyckas få hit bra svenska talanger som med ett par säsonger i truppen har utvecklats till fullgoda Allsvenska spelare. Exempel på detta kan man ju se i Bjärsmyr, Kalle Svensson och Oscar Wendt. Men den Blåvita scoutingen har misslyckats på ett annat område och det är i jakten på den tidigare nämnda spetskompetensen. Medan Helsingborg testar (och värvar?) ungdomslandlagsspelare från Argentina så låter Blåvitt reservspelare från Millwall testa. Det är som natt och dag mellan jämnbördiga Allsvenska föreningar på det här området.

Djurgårdens exempel med Geert den Ouden som själv mer eller mindre sköt guldet till Dif kan sättas i jämförelse med exempelvis Martin Crossa och Big Mama Diallou som Blåvitt "panikvärvade" inför 2003 års säsong. Vi talar om två spelare som fick ett halvår på sig och bägge två visade sig vara rejäla besvikelser. För att inte tala om 2005 års tragikomiska farsprovtränande av Javier De Pedro som alldeles uppenbart hade flera säsonger mellan sig och allsvensk nivå. Men varför håller Blåvitt på så här då? Varför envisas man med att testa och testa med spelare som inte är i närheten av den nivå som våra tränare vill ha på en elva? Varför lägger man inte ribban mycket högre för vilka spelare man tar hit på prov i förstaläget?

Medan frågorna hopar sig kan man inte annat än med viss avundsjuka se hur Helsingborgs IF, ett krislag på ruinens brant för ett par år sedan, i dagarna gör klart med en ny profiltränare i Stuart Baxter, låter landslagsaktuella Argentinare provspela och förstärker med en rutinerad sportchef. I Göteborg är det dödläge. För hur mycket man än kan peka på att HIF fått en enorm hjälp av Helsingborgs socialdemokrater i kommunstyrelsen, hur mycket man än kan peka på att privatpersoner gått in med finansiellt stöd och vilka anledningar man än hittar till att man reser sig från askan söder om Hallandsåsen- så stoppar inte det oss, Blåvitt, från att långsamt halka allt längre ifrån positionen som Sveriges ledande förening. Och då har jag inte ens nämnt att Henrik Larsson snart förstärker gänget på Olympia.

Så vad kan Blåvitt göra? Ska vi lägga oss ner och dö? Ska vi behandla varje försäljning av en ordinarie spelare som en begravning av vår gulddröm? Självfallet inte. Vi måste ställa oss upp och "fight back". När andra föreningar lockar med sedelbuntar så lockar vi med möjligheten att utvecklas och bli Europaproffs. När andra säger "sign on bonus" så måste vi ha etablerat jobb för spelarnas respektive och bra lösningar med lägenheter och bilar. När konkurrenterna säger "målbonus" så säger vi trygghet, laganda och Kamratlighet. Det måste byggas en enorm vinnarmentalitet inom vår organisation där det lockar att komma till Blåvitt och Kamratgården för att det är här som landets, nordens, största hunger att vinna finns.

Då går det inte att bli utslagna ur svenska cupen mot sämre lag tidigt i turneringen. Det går inte att mönstra B-laget mot Wolfsburg i Intertotocupen och det går inte att sitta och gnälla över "för många matcher under året, våra spelare blir slitna". Det är lika för alla lag, det är mycket värre på kontinenten där lagen ofta bollar två inhemska cuper och en europacup med ligaspel. Så om vi ska vara en förening som säljer en eller ett par spelare om året till Europa- är det dags att höja kraven på spelarna och kraven på prestationer ännu mer. Om man inte kan värva sig till guld, så kan man träna sig till guld. För visst minns alla hur spelarna gnydde över Arnes hårdare träningsdos när han kom. Det blev en chock efter Bosse Johanssons bollspelsepok. Men minns även hur IFK Göteborg tränade när Roger Gustavsson basade föreningen på 1990-talet. Minns hur halvamatörer kunde besegra världslagen Milan, Barcelona och Manchester United. Minns inte nostalgiskt utan lärorikt av det vi gjorde då som kan nyttjas till att stärka vår organisation idag.

Denna lärdom av svunnen tid måste sammanblandas med nya grepp. En förening som IFK har all världens möjlighet att förstärka och utveckla sin organisation, att växa i kontakten med lokalbefolkning och supportrar. Att bli ett "bygdens gäng". Men då krävs det större ambitioner, mer fighterinstinkt och mod att pröva allt nytt- i alla fall en gång.

Medan Antonsson väljer sedelbuntar och Europacupspel under Hasse Backe måste spelare som Gustav stiga in och ta sin namne Kalle Svenssons plats. Vi måste ställa riktigt höga krav på de våra egna, för så svetsar vi samman oss till vinnarskallar. Det måste finnas hunger och konkurrens på Kamratgården igen. I en större utsträckning för varje sedelbunt som Djurgårdens, Helsingborgs och AIK:s finansiärer kastar fram. Lagmaskinen IFK Göteborg har segrat på sensationella vis många gånger förr.

Nu är det dags igen. Det är dags för vinnarskallar på Kamratgården.

27 kommentarer:

  1. Jävligt bra text Frankie. Du kanske borde ersätta Härd som krönikör? ;)

    SvaraRadera
  2. jaja.. mycket snack... fan va jag e trött på det här..

    SvaraRadera
  3. jaja.. mycket snack... fan va jag e trött på det här..

    Hahaha vart hittar ni alla era psykläsare Baraben-män? Mycket snack? Ja du kanske hellre föredrar BILDERBÖCKER. Freak.

    SvaraRadera
  4. Ruggigt bra krönika, mycket välskriven måste jag säga!

    Cred å poäng till Frankie!

    SvaraRadera
  5. Undrar över en sak, läste någonstans att Hankins med flera ger ut ett fanzine, stämmer detta?
    Var finns det i så fall att köpa?
    Är mycket, mycket intresserad av att läsa detta (precis som med allt annat som handlar om vårat kära lag..)!

    SvaraRadera
  6. Att dom flesta i sverige lämnar nu är för att nästan alla länder kör höst/vår och om de får vara med under deras försäsong har de en större chans att spela in sig i startelvan.
    peace out!

    SvaraRadera
  7. Om man inte kan värva sig till guld, så kan man träna sig till guld.

    Den gillade jag ordentligt.
    Detta var det som Djurgården gjorde efter återkomsten från superettan.

    Kanske gjordes det i rätt tid innan andra lag var uppe i så hög träningsdos och fick en oerhörd effekt.

    Men det är helt klart en väg att gå.

    Om nu dosen för gubbarna ligger så högt som det går som lag så återstår ändå träning för spetskompetens.

    God hård träning som ger resultat kan vara ett oerhört viktigt lockbete för unga spelare och deras personliga utveckling.

    Tack för fin artikel o bry dig inte om dönicke gnället.

    PAX!

    SvaraRadera
  8. Det är sådant här som gör att man älskar Baraben. Klass-krönika. Fy fan va bra, vem är denne Frankie? Samma som "hankins"?

    SvaraRadera
  9. Väldigt bra krönika. Jag får ofta känslan av att Blåvitt bara lade ner nån gång kring -96 och till råga på allt skaffade sig en "det ordnar sig alltid"-attityd. Samtidigt som förutsättningarna förändrades drastiskt, med Bosmanfall, etc. Det känns tyvärr som att sjukdomsinsikten saknas fortfarande. Det här med arenan, exempelvis. Varför skulle det vara så omöjligt att ha en egen arena? Varför ska andra skitklubbar vara med, bara för att de alltid varit det? Det här med spelare som flyttar mitt i säsongen...det mest tragiska fallet är väl Seb förra året, bara några omgångar från guld undrar man ju vad han har i huvudet/hjärtat.

    SvaraRadera
  10. anonym/ Fanzinet är enligt rykte (från Frankie, snackade med honom ikväll) slutsålt. Men nytt nummer ska komma ut inom kort, de två första numren har kommit i mycket begränsad upplaga dock.

    Och ja Frankie är samma göbbe som Hankins. Och ja, krönikan här va svenbra ikväll. Högre krav är bara förnamnet som behövs för att skapa den rätta vinnarmentaliteten. Men inte på spelarna bara, även på sådana som Håkan Mild som lever i en skyddad verkstad eftersom han är "Kund Mild". Han behöver press på sig att agera.

    SvaraRadera
  11. jag håller i och för sig på öis men det var sannerligen välskrivet och tänkvärt om blåvitt.

    SvaraRadera
  12. skönt att se en uppryckning med kvalitétsmaterial efter den förra förvirrade posten om vm-fotboll på tv.

    frankie, skriver du krönikor för Epigon fortfarande?

    SvaraRadera
  13. Crossa fick aldrig chansen!

    SvaraRadera
  14. Jag kan bara hålla med baraben.com att Håkan lever lite skyddad verkstad. Jag tycker inte han har uträttat speciellt mycket på sin position så här långt. Att tjata kvar Javier och testa Robinson imponerar i alla fall inte på mig. Jag vill slutligen tillägga att jag gillar Håkans personligthet som fan och det inte är riktigt rättvist att kritisera honom redan.

    Kom igen Blåvitt!

    SvaraRadera
  15. Mycket bra text! Fick i alla fall upp mitt engagemang ordentligt

    SvaraRadera
  16. Vad tror Baraben om ett lån av Rosenborgs mittback Alejandro Lago?

    SvaraRadera
  17. Många verkar ha åsikter om denne Frankie. Själv har jag ingen annan uppfattning än att han ibland levererar förbannat bra material!
    För Blåvitt, i tiden!

    SvaraRadera
  18. Grymt bra text. Jag tycker i och för sig att Frankie är väl snäll mot Blåvitt, hade Mats Persson varit kvar hade nog ord som "avsked" haglat...

    Även Frankie verkar ge Håkan Mild en väldig mjukstart...

    SvaraRadera
  19. Ja, jag är samma person som Hankins. Det är mitt efternamn. Så är det ur världen.

    Sen får jag tacka för allt beröm för artikeln/krönikan!

    SvaraRadera
  20. riktigt riktigt bra frankie. du kanaliserar mina åsikter in till ord, fan va inspirerande! ett lag ska vi bli, ett lag som slår allt!

    SvaraRadera
  21. Mycket mycket bra och inspirerat skrivet! Bra att sätta lite press med dessa fint underbyggda resonemang, det mår föreningen bara bra av. Det är lätt att vi bara slätar över misstag och personer/organisationers bristande kompetens här i Sverige.

    För övrigt ska Blåvitt vara tacksamma att de har en sån jävla bra blogg som hjälper till att bygga upp fan-kulturen. Förhoppningsvis får vi se fler såna här bloggar att samla sig kring ute i landet.

    SvaraRadera
  22. Blåvitt förstår nog inte viken av en levande blogg, detta är som ett fanzine som kommer ut varje dag, hade jag jobbat för Blåvitt hade jag anställt Frankie för länge sen. Men vad vet jag, jag är bara personalchef på en av europas största företag (GBG-kontoret då)...

    IFK skiter i sina supportrar, what new.

    SvaraRadera
  23. Kanske något av det bästa jag, nånsin, läst om Blåvitt. Frankie- du ska faAAAAAN inte jobba för blåvitt, stå på våra supportrars sida! alltid!

    SvaraRadera
  24. Jag har svart att se att detta betyder kris for blavitt. som jag ser blavitt har vi en tranare som bade kan och vill utvackla unga spelare sasom han redan har gjort med sa manga i truppen. Varan akedemi genom Roger Gustafsson Ger oss grunden att kunna bygga underifran och kunna sta pa starka ben utan nagra riktigt stora finansiarer som i slutandan kommer att utarma klunbben genom att ta stor del av overgangar. IFK kan aldrig och har aldrig koppt upp dom storsta namnen i svensk fotboll. IFK har alltid koppt talanger och fatt dom att vaxa. Aven under storhetstiden sa var det sa. Jag tror tror pa en ljus framtid och ett ljust ar for IFK och det ar bara borjan.

    SvaraRadera
  25. Bra skrivit men jag ser att vi har en oerhord vinnarskalle i Arne och att vi ska halla hart i honom. Arne som utvacklar och formar unga spelare i en vinnar mentalitet dar forlora inte ar OK.

    SvaraRadera
  26. "När konkurrenterna säger "målbonus" så säger vi trygghet, laganda och Kamratlighet. "

    Sluta lev i det förgågna. INGEN spelare går igång på trygghet, laganda och kamratlighet när det finns en tjockare sedelbunt lite längre bort. Ska man vara med och leka måste man spela med samma regler och inte hålla sig för god för att erbjuda konkurrenskraftiga kontrakt.
    Det är det som de som styr blåvitt inte har förstått och därför sitter vi där nu med ett halvtaskigt lag med ett halvtaskigt spel som får kriga för en Royal League-plats.

    Allt snack om guld är bara drömmar!

    SvaraRadera
  27. I think in and of itself that Frankie is very kind to Blåvitt, had Mats Persson been left he would probably have New Trends hailed words like "farewell" ...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.