2006/04/28

Skatteaffären- en skrämmande summering av en mörk period...

BARABEN SUMMERAR De senaste dagarna har fotbollsdiskussionerna i Göteborg dominerats av två huvudspår, dels det usla spelet för de två största lagen i staden och dels skattehärvan som hänger över ett antal före detta centrala gestalter inom IFK Göteborgs ledning. Men vad är det då som framkommit och vad kan man dra för slutsatser?

Till en början kan man konstatera att IFK Göteborg i dagsläget, med den omvalda styrelsen i spetsen tar avstånd från de transaktioner som spelaren Stefan Selakovic gjort i samråd eller på order av före detta klubbdirektören Mats Persson. Stefan Selakovic hävdar i polisförhör först att han givits en signonbonus på 6 miljoner kronor men ändrar senare sin uppgift till att han "bara" fått 4,25 miljoner kronor av IFK Göteborg. Detta efter att polisens förhörsledare pressat honom på varför mellanskilnaden överensstämmer med de belopp som betalts in på Kent Carlzons men främst Jan "Plånbok" Nilssons konton.

"Sella" hävdar nu att det är Mats Persson, dåvarande klubbdirektör, (och vid tillfället en person med total makt inom föreningen) som har godkänt transaktionerna och påstått att allt är i sin ordning. Dock misstänks Persson ha återgäldat "Plånbok" Nilsson för den ökända gåva han gett föreningen IFK Göteborg i samband med transfern Peter Ijeh från Malmö FF till IFK Göteborg. Enligt styrelsemöten i samband med Ijeh-affärens uppkomst har det uppdagats att styrelsen i IFK Göteborg inte ansåg att föreningen hade råd att kontraktera Ijeh- då denne ville ha över 1 miljon kronor i en klumpsumma för att skriva på för Blåvitt. Då skall "Plånbok" Nilsson ha löst ett gåvoupplägg där han betalar ut aktier till Ijeh som en signonbonus för att spelaren skall skriva på för föreningen. Samtidigt har det uppdagats att "Plånbok" Nilsson gett dåvarande klubbdirektör Mats Persson ett personligt lån på över två miljoner kronor för ett fastighetsköp- vilket nu föranleder både förhörsledare och medier att spekulera i om inte Persson kände ett ansvar att återgälda låner på något vis till den generöse IFK-ledamoten Nilsson.

Nuvarande ekonomichefen Lena Mattsson Wall har sedan upptäckt att Mats Persson betalat ut 6 miljoner kronor i signonbonus till Stefan Selakovic- istället för de 4,25 miljoner som är avtalade i kontraktet mellan föreningen och spelaren Selakovic. Denna upptäckt har från Mattsson-Walls sida enligt medieuppgift påtalats närmare tio gånger till Mats Persson utan att han velat förklara varför summorna inte överensstämmer. Då Bengt Halse gett Mats Persson ett smått otroligt mandat att agera på egen hand, som han själv kallar det i en "VD-funktion" inom föreningen så har inte styrelsen lagt sig i vilka summor som Mats Persson godkänt i samband med köpet av Stefan Selakovic. Därför har även ungefär 1,75 miljoner kronor under en lång period försvunnit ut ur IFK Göteborgs kassa och in i konton tillhörande Jan Nilsson och Stefan Selakovic agent Kent Carlzon. Carlzon som i sin tur under lång tid varit en god vän till Mats Persson verkar under de här affärerna fått en allmer ansträngd relation till Mats Persson och flera gånger uttalar sig negativt om Persson när han tror att medierna inte finns på plats för att höra hans kommentarer.

Samtidigt som före detta ordföranden Halse gett Mats Persson fullständigt mandat att agera som verkställande chef inom föreningen har det inom det övre skiktet av IFK Göteborg börjat gro en misstro mot hur föreningens operativa verksamhet sköts. Två styrelseledamöter har vid flera tillfällen, innan skatteaffären nått medierna under sommaren 2005, börjat ifrågasätta varför Mats Persson får så fria händer att agera med inom föreningen. Dessa ifrågasättanden har lett till en del ganska ivriga, för att inte säga hetsiga debatter inom inte bara styrelsens officiella möten utan även bland mäktiga IFK:are som sponsorer och före detta maktfaktorer. Mats Persson har trots detta haft ett par stora supportrar i ledande positioner, till en början var Bengt Halse en av dessa. Efter gryningsräderna mot Kamratgården och flera Blåvittankutna personer börjar alla relationer inom föreningen sättas på prov.

När sanningarna kring både Peter Ijehs som Stefan Selakovic värvningar börjar florera i medierna och när ekobrottsmyndigheten slår till mot IFK Göteborg så skakas plötsligt föreningens fundament rejält. Nu börjar alltmer en bild av "alla skyller på alla" visa sig. Ordförande Halse är till en början mycket besviken på den situation han själv försatt sig i och uttalar sig flera gånger till ledande IFK-medarbetare att han "ångar att han någonsin tog det här uppdraget". Spelarna i IFK Göteborg informeras om vad det är som sker och får en förklaring som senare visar sig alltmer falla i bitar när de misstänkta parterna ändrar sina utsagor i polisförhör. Göteborgs-Posten kan vid det här läget uppvisa en smått fenomenal källa inom utredningen som ständigt ger tidningen information om de nya händelseutvecklingarna inom hävan. Utredningen leds till en början av Lars Lithner som efter att ha fått motta en rad allvarliga hot mot honom och hans närmaste tvingas ut ur utredningen. Hot som framkallats till stor del av en misstanke om att hela skatteaffären varit en häxjakt mot IFK Göteborg, en känsla som sedan dess alltmer avtagit då detaljer ur utredningen läckt till medierna.

IFK får under hela året skarp kritik för att man inte ger supportrar och medlemmar någon som helst vettig information kring vad det är som pågår. Man håller bland annat en presskonferens för alla svenska medier där man egentligen inte säger någonting alls. Nu sitter Bengt Halse, Mats Persson och den ännu inte valde nuvarande ordföranden Stig Lundström på podiet och svär sig fria från brott med ena benet samtidigt som de upprepar "inga kommentarer" med andra benet. Presskonferensen förvandlas till en smärre fars där frågorna upprepas gång på gång men inga som helst egentliga svar levereras.
Lite senare i samma veva håller IFK Göteborg ett stängt möte för Supporterklubben Änglarnas medlemmar där man på liknande sätt informerar att man inte kan eller vill informera om någonting alls. Irritationen växer nu bland föreningen IFK Göteborgs tusentals medlemmar som stått på föreningens sida i vått och torrt men nu inte ens kan få ut någon som helst förklaring eller initivativ till vettig information från föreningens sida. Det kokar på sina håll bland supporterleden. Medierna underblåser självfallet stämningarna.

När skatteaffären sedan går från en fas av misstänksamhet mot själva åtalet mot en allt klarare bild av hur nyckelpersonen Mats Persson men även Jan Nilsson och eventuellt till och med spelaren Stefan Selakovic är inblandade i någon typ av oauktoriserad ekonomisk överenskommelse så börjar tongångarna att svänga från föreningens sida. Det är nu ganska klart att Mats Persson i polisförhör pekar ut dåvarande ordföranden Bengt Halse och styrelsen som delaktiga till det mått att man godkänt de affärer som Persson sedan genomfört. Halse svär sig på andra sidan av härvan fri från dessa anklagelser och hävdar att han endast i form av ordförande gett Mats Persson mandat att agera som en VD. Halse påstår nu att Perssons eventuella brottsliga agerande är hans egna initivativ och att de lösningar i samband med "Luxemburg-transaktionen" (där Jan "Plånbok Nilsson misstänks ha återbetalats cirka 1,25 miljoner för Ijeh-affären) inte har något som helst mandat från styrelsen i föreningen IFK Göteborg.

Vid senhösten 2005 så står en av IFK Göteborgs största sponsorer inför en omförhandling av sitt kontrakt med IFK Göteborg. Det är klädsponsorn och ett av naven i IFK Göteborgs sponsorverksamhet Adidas som nu går in i en förhandling med IFK Göteborg om att förlänga det avtal man har. IFK har tidigt haft en ambition att förbättra sitt avtal med Adidas men då den tyska klädjätten på grund av de nu flagrant medieåskådade skattemisstankarna blir väldigt tveksamma till en förlängning så hamnar IFK direkt i ett dåligt förhandlingsläge gentemot storsponsorn. Enligt en källa på klädföretaget förs seriösa diskussioner om att hoppa av samarbetet med IFK Göteborg på grund av ovissheten i hur allvarliga konsekvenserna av skattemisstankarna mot föreningen kan bli. Utan att känna till Adidas tveksamhet så börjar nu information bland supportrar ryktesvägen florera kring att exempelvis Umbro är aktuella för att bli ny IFK-sponsor. Vissa misstänker vid tiden till och med att detta rykte släpps av IFK själva för att sätta en extra press på Adidas i omförhandlingen, som förvisso trots allt förs i mycket god ton. Till slut så vänder tonen från Adidas sida, av okänd anledning, till att åter bli positiv, men IFK Göteborgs representanter har enligt en källa redan börjat misströsta kring om ett nytt avtal kan skrivas då Adidas stundtals verkat väldigt skeptiska till en förlängning- på grund av skatteskriverierna i medierna.

Andra storsponsorer, bland annat ICA står dock starka vid IFK Göteborgs sida medan vissa tvekar i sina uttalanden. ICA:s PR-chef och IFK Göteborgs valberedningsledamot Peter Wiklander visar offentligt sin misstanke om att Stefan Selakovic använts av Mats Persson och Jan "Plånbok" för att tvätta pengar.

När IFK Göteborg till sist bestämmer sig för att det är ohållbart att ha kvar Mats Persson inom föreningen, (denne drivs i slutet av 2005 på eget beslut in i en "time out") så betalas kontraktsenligt ett avgångsvederlag ut till Persson. Ett veredlag som kommer att debatteras kraftigt inom supportergöteborg då många anser att det trots att det är fullt kontraktsenligt är moraliskt väldigt ambivalent att "belöna" den person som föreningen nu alltmer tydligt pekar ut som arkitekten bakom hela skatteaffären. En affär som IFK Göteborg fortfarande med bestämdhet hävdar att man inte varit inblandade i.

I November hålls ett extrainsatt styrelsemöte där än idag diskussionens helhet ej är allmänt känd. Dock ska enligt uppgift ganska heta diskussioner, ledsna uttalanden och irriterade tongångar ha dominerat det hemliga mötet. Gunnar Larsson, tidigare ordförande och numer hedersordförande och valberedningens sammankallande, deltog på mötet och avslöjade senare att delar av styrelsen ville hoppa av där och då. Under samma period meddelar dåvarande ordförande Bengt Halse att han inte tänker kandidera till omval på det kommande årsmötet i början av 2006 varpå enorma diskussioner utbryter kring vilken ordförande som är rätt att leda föreningen framåt efter den här ordentligt besvärliga och olyckliga situationen. Medierna debatterar nu flitigt var Stefan Selakovic bodde vid tiden av övergången till IFK och om han var skriven i Sverige eller Holland vid tidpunkten.

IFK Göteborg tvingas till slut att betala sin fodran till Skattemyndigheten på över 12 miljoner kronor. Privata lån och pantsättning av Kamratgården är den finansiella lösningen för sekunden samtidigt som åklagaren formerar det förväntade åtalet mot de misstänkta individerna.

När överåklagare Gunnar Stetler den 27 April 2006 "äntligen" kan presentera förundersökningen i skattemålet så kommer en ny hel flora av uppgifter fram. Bland annat visar det sig enligt medier som i detalj tagit del av förundersökningen att de två styrelseledamöterna Tage Christoffersson och Conny Blessner uppvisat stor oro över hur lite insyn styrelsen haft inom föreningens affärer och specifikt då spelartransaktioner. Christoffersson har i mailväxling med Bengt Halse vädjat att mer insyn i spelaraffärerna ska komma till styrelsens förfogande och Blessner har varit irriterad över att Mats Persson getts så stor makt inom föreningen. Blessner säger i polisförhör enligt GP:
- Det finns inte någon i Göteborgs historia som har fått och givits en så stor makt som Bengt Halse gav Mats Persson. Inte ens fader Gunnar (Larsson) på sin tid hade ett sånt mandat.
Dessa uppgifter tyder ju tydligt på att man från flera håll kan se att IFK Göteborgs styrelse inte var medvetna om vad som försigick inom delar av organisationen. Dessutom kan man i dokumentationen av korrenspondens och förhör se att enskilda styrelseledamöter reagerat kraftigt mot hur Persson getts fria tyglar att agera inom föreningen- faktorer som tydligt pekar på att IFK Göteborg som förening måste anses helt oskyldigt till brottsligt förfarande. Medierna retirerar nu snabbt till att börja tala om att IFK:s styrelse agerat nonchalant och oaktsamt men faktum kvarstår på ett aldrig starkare vis att IFK Göteborg som förening och dess dåvarande och nuvarande styrelse är helt fri från delaktighet i de eventuella brottsliga handlingar som Mats Persson, Jan Nilsson och Stefan Selakovic kan ha deltagit i.

Som vi tolkar situationen så anser föreningen vidare baserat på både utredningsmaterialet och Stefan Selakovic utsago att han utsatts för ett bedrägeri från främst Mats Perssons sida och står till fullo bakom honom och hans nekande till brott. Slutgiltigt kan man väl utan att sia i någon framtida dom mot Jan Nilsson och Mats Persson konstatera att det är oerhört trevligt att se hur ledande Blåvita representanter som Lena Mattsson Wall, Conny Blessner och Tage Christoffersson med flera stått upp för föreningen IFK Göteborg i en ärlig, kamratlig och sanningsenlig anda. I en tid när alla principer ställs på spel och när vindarna piskar som aldrig förr är det skönt att veta att ryggraden i föreningen inte ställer upp på några som helst tveksamma metoder och brottsliga gärningar.

Skatteaffären må bara ha börjat sett till rättsprocessen i domstol. Men för oss Blåvita har det här senaste året varit som fem hela evigheter komprimerade till en fotbollssäsong. Minst.

21 kommentarer:

  1. jävlar vilken sammanfattning. tack.

    det om Adidas, är inte det HELT ny info??? Jag har då inte hört det innan.

    SvaraRadera
  2. Det var flera nyheter för mig här. Men då det låter som Ijehs fula sign-on bonus var ett styrelsebeslut, alltså att kassören betalar med egna tillgångar istället för klubbens, så faller tyvärr frankies slutsats om den snälla ärliga klubben som bara blev lurad av elaka Mats och Janne.

    SvaraRadera
  3. Anonym/ Ijehs signon var styrelsebeslut? Jag skriver:

    Enligt styrelsemöten i samband med Ijeh-affärens uppkomst har det uppdagats att styrelsen i IFK Göteborg inte ansåg att föreningen hade råd att kontraktera Ijeh- då denne ville ha över 1 miljon kronor i en klumpsumma för att skriva på för Blåvitt. Då skall "Plånbok" Nilsson ha löst ett gåvoupplägg där han betalar ut aktier till Ijeh som en signonbonus för att spelaren skall skriva på för föreningen.

    Och klargör ju tydligt att styrelsen inte ansåg att man hade råd med Ijeh men att Plånbok gick in och löste det med sin "gåva". Detta avtal fixade han ju med Mats Persson och hur mycket av informationen som nådde övriga styrelsen finns det ju ett flertal olika bud på...

    SvaraRadera
  4. vissa små detaljer tycker jag kunde ha lyfts fram mer. men sen är jag full nu med hehe. men all and all: good work.

    SvaraRadera
  5. På tal om en annan mörkperiod.

    våran nya Utrikesminister Jan Eliasson är GAISARE.

    SvaraRadera
  6. Är han GAISare??!!!!!!

    RAGNARÖK STUNDAR!

    SvaraRadera
  7. Fast det där med att Ijeh ville ha en miljon var ju i nyheterna långt innan han skrev på så styrelsen kan knappast ha varit ovetande om hans så kallade krav. Om sedan JP betalar ut det till honom kan man knappast se det som annat än en signon-bonus. Han lär ju inte ha betalt Ijeh några aktier om Ijeh skrivit på för Djurgården istället. Således är det inte att betrakta som en gåva utan signon eller lön. En förening kan aldrig ge gåvor till sina anställda istället för lön.

    Så, styrelsen är lika skyldig som om de själva betalt ut det eftersom de borde vetat bättre.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Mkt bra sammanfattning - vilken jävla soppa. Håll Umbro långt borta. Deras skor håller inte måttet.

    SvaraRadera
  10. grym sammanfattning! den borde hamnat i GP!

    SvaraRadera
  11. Känns inte som att man kan lägga så mycket skuld på någon i ijeh-fallet, det skall mycket till för att man ska tvivla på ett förfarande som en skatteexpert säger är okej.

    SvaraRadera
  12. Källor då?

    SvaraRadera
  13. anonym/ Källor till vilka saker?

    Det mesta är ju byggt på inside information, rykten från olika delaktiga personer och medieuppgifter...

    SvaraRadera
  14. det mesta är ju känt, att Adidas tveksade så tydligt var ju dock en nyhet...

    bra översikt av det hela dock.

    SvaraRadera
  15. fattar väl vem som helst, de driver ingen välgörenhet.

    SvaraRadera
  16. Frågan är om blåvitts aggresiva värvningsfilosofi bara var ett resultat av MP, eller om de framtida styrande också kan bjuda blåvitts supportrar värvningar som gör att ifk kan vara med i toppen. Ekonomin är givetvis en viktig faktor, men också självbilden man har.

    Dagens värvningar av gerba och walle, som ingen annan klubb ville ha, säger väl en del.

    SvaraRadera
  17. Jag orkade bara läsa första stycket som slutade efter "slutsatser?", men sammanfattningen var nog bra ;)

    SvaraRadera
  18. Linda: Artikeln handlade om en pojke som inte kunde skilja rätt från fel eller mitt från ditt.

    SvaraRadera
  19. GP skriver idag att startskottet för utredningen var ett förlustavdrag på 747 kronor som Peter Ijeh ville göra.

    Fundera en stund på det. Känns det bättre?

    SvaraRadera
  20. Det hela började väl för oss blåvita fans med tipset från nån malmöit vid namn "Hymen", eller?

    SvaraRadera
  21. Det intressanta är ju att de andra allsvenska klubbarna inte tagit avstånd från ett så tvivelaktigt beteende som IFK visat upp ...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.