2006/01/18

Varför är landslaget överhuvudtaget i Saudiarabien?

Baraben återpublicerar idag den artikel från 5 December som handlar om att Sverige valde att sälja sina tjänster till Saudiarabien, en kungadömesdiktatur med djupt religiöst förtryck, på grund av den mediala debatt som nu blossat upp kring det faktum att kvinnor skulle bannlysas från landskampen i kombination med att assisterande förbundskaptenen i SRs Radiosporten fällt flera kontroversiella kommentarer om detta faktum.

Från Baraben.com den 5 December 2005:

"LANDSLAGET Den 25:e Januari spelar Svenska Fotbollslandslaget en av två viktiga uppladdningsmatcher innan Tysklands-VM. Det mest intressanta eller snarare skrämmande är att man väljer att göra detta på bortaplan i en av världens värsta diktaturstater, det militärt religiösa kungadömet Saudiarabien.

Att svenska fotbollslandslaget redan styrs som en minidiktatur inom Sveriges gränser känner de flesta till, i alla fall alla som har sett hur man hanterar medierna. Där är det ungefär lika öppet och traditionellt demokratiskt svenskt som antal spelare från Stockholm (det vill säga väldigt få om några alls).

Men att landslaget inte tar i akt det faktum att man genom att resa till Saudiarabien, för en träningsmatch i Januari, faktiskt tar politisk ställning och legitimerar deras regim, är skrämmande. En samhällsapparat där ett kraftigt religiöst betingat förtryck håller nere befolkningens fria vilja och alla slags demokratiska samhällsfunktioner lyser med sin frånvaro.

Eller är inte religiöst förtryck mot sin egen befolkning att räknas som lika allvarligt i Saudiarabien som i Iran eller Afghanistan för att Suadierna är vänskapsnation och samarbetspartner med USA? Svenska fotbollsförbundet har med all sannolikhet fått betalt en rejäl slant för att åka till Saudiarabien och spela en landskamp där.

Precis så som man i November fick betalt för att inställa sig i Seoul i Sydkorea som inhyrt landskampsmotstånd.Svensk fotboll säljer sig till högstbjudande diktatur utan att "någon" reagerar.Visst är fotbollen i Sverige underbar, Fotbollsförbundet åker som inhyrda politiska poängplockare och kramar religiösa fascister. Vad står härnäst på agendan, en hyllningsmatch på Råsunda för Pol Pot och Mussolini? "

Jag frågar mig varför inte den här debatten blossade upp på fler håll redan då, när landslaget sålde sina tjänster till högstbjudande arabnation för sitt träningsläger? Varför startades inte en debatt kring vad svenska landslaget överhuvudtaget gör på en egen turné i en diktatur? Debatten som nu blossat upp kring kvinnorna på arenan är ju en total pseudodiskussion där det självfallet finns hållbara argument på bägge sidorna av konflikten.

Men för mig är det fortfarande väldigt underligt att det politiska och mediala etablissemanget inte hade några som helst problem med att vi skulle åka till en sträng diktatur, dessutom låta samma regim betala för att vi valde deras alternativ som tidig VM-uppladdning, men nu skriker hysteriskt som följd av Roland Anderssons uttalanden?

Det luktar oppurtunism och löpsedelsmakeri lång väg. Politiker väljer att plocka billiga poäng istället för att diskutera kärnfrågan: Vad gör vi hos saudierna överhuvudtaget?

19 kommentarer:

  1. Jag brukar inte ha samma politiska åsikt som dig Frankie, är nämligen aktiv Socialdemokrat. Men den här gången har du träffat helt rätt. Diskussionen nu är underlig med tanke på den totala tystnad som varit kring att sveriges käraste landslag "köpts ner" av diktaturen Saudi.

    Bra analys, ni borde ha mer sådana på siten.

    SvaraRadera
  2. hysteriskt var ordet.

    SvaraRadera
  3. Japp, till skillnad från övriga media-politik-opportunist-Sverige var ni ute i rätt tid för att kritiken skulle kännas relevant. Credd för det.

    SvaraRadera
  4. Helt klockren "artikel", synd bara att det bara är ni utav sveriges medieelit som verkar insett vad som sker med vårt "kära" landslag, och förbundet.

    SvaraRadera
  5. intressant vinkling på debatten, varför kom den så sent och varför var det så tyst fram tills dess?

    SvaraRadera
  6. Bäste Frankie.
    Trodde inte att baraben skulle fortsätta den av media skapade diskussionen kring Sveriges träningsmatch. Utifrån ditt resonemang undrar jag om du anser att Sverige ska bojkotta Olympiska spelen i Kina? Eller hur ser du på det faktum att Blåvitt har varit på träningsläger i turkiet, är Turkiet en utvecklad västerlänsk demokrati? Ahhh stoppa pressarna, Blåvitt har tagit ställning för en diktatur!!! Avgå styrelsen, avgå alla!!! Eller vad menar du egentligen Frankie??
    Att idrottslag säljer sig till olika saker då pengar lockar är väl inget nytt, hur många företag gör inte samma sak?
    Smakfullt är det inte, men varför denna moralpanik?

    SvaraRadera
  7. Sen kan man väl fråga sig om det bästa sättet att ta ställning mot regimen i saudi är att frysa ut dom. Bättre är väl att gå på offensiv och verkligen socialisera sig med dom, låt dom lära känna oss och vad vi står för.

    SvaraRadera
  8. Andreas/ I Kina är inte kvinnor och män separerade i ett apartheidtliknande system som de är i Saudiarabien. Det är steg ett till varför jämförelsen inte håller.

    Steg två är att man i OS-fallet inte är en ensam nation som beslutar om att man ska förlägga ett träningsläget i Kina, för i så fall hade det funnits en tydlig paralell. Nu är det istället så att hela internationella idrottsrörelsen via Internationella Olympiska Kommitéen där SOK är svenska representanten har tagit ett demokratiskt beslut att genomföra spelen i Kina.

    Därför skulle jag aldrig kräva att svenskarna inte åkte till Kina.

    Men jag skulle förstå om någon av de svenska idrottsmännen valde att inte göra det.

    Ungefär som samtliga fyra IFK Göteborgs spelare uttagna till OS-truppen 1936 i Nazityskland vägrade att åka dit på grund av att nazisterna styrde landet. Ett beslut som jag inte bara tycker är berömvärt utan ett fantastiskt exempel på hur man genom idrotten kan markera politiskt om man har vilja och kurage nog att göra så.

    Gällande turkiet så är det en liberal demokrati precis som Sverige. Så vad är din poäng? Att de är moderna tiders svarta får gällande dödsstraffet i Europa? Se på USA, de är i topp av avrättningsligan, precis som Kina. Vem skulle ens tänka tanken att bojkotta USA? (Bortsett från Sojvet i LA spelen 1984 då naturligtvis...)

    Sen får du ju gärna förklara vad du menar med Blåvittparalellen? Sen när hyrde IFK ut sig till dem som betalar mest och bäst för att förlägga sina träningsläger där? Det finns ju ingen som helst relation till IFK och jag har inte här heller ställt några krav på massiva sanktioner mot vare sig Norge ("Den sista kommuniststaten" - Björn Rosengren) eller Spanien ("Francos junta") som Blåvitt ska till...

    SvaraRadera
  9. anonym/ Frysa ut? Svenska företag har miljarder och åter miljarder i Saudiernas banker.

    SvaraRadera
  10. Personligen så är jag så himla trött på att "alla femenister" tar chansen nu i det offentliga när de kan ta billiga poäng och skörda framgång. Tror inte en sekund på att dessa bryr sig om hur kvinnor i Saudi osv har det. Vad fan de bryr sig ju inte ens om sina medsystrar i det här landet ! Allt handlar om makt och klass ingen kan lura mig att tro något annat iaf.

    En tankvärd artikel som många "karriärfemenister" borde läsa. Alla andra med för den delen.

    SvaraRadera
  11. Det stavas "feminist".

    SvaraRadera
  12. klockren artikel!! bravo, jag har svurit hela dagen för mig själv, speciellt över att vissa politiker och journalister kritiserar ass. förbundskaptenens uttalande så hårt. de om några vet väl att landet är en diktatur att folk inte ens får rösta och att kvinnor inte ens får köra bil mm mm

    att vi har handelsutbyte med detta land stör dom inte men att kvinnor inte får gå på fotboll där går gränsen.

    SvaraRadera
  13. Sverige är i saudi för att Roland Andersson har jobbat där länge och har väldigt mycket kontakter där. Är det så svårt att koppla?

    SvaraRadera
  14. anonym/ Är det så svårt att koppla att det är en retorisk fråga. Mongo.

    SvaraRadera
  15. Vad är det egentligen för skillnad på då apartheid rådde i Sydafrika mot dagens Saudiarabien? Kvinnorna utsätts ung. för samma förtryck som de färgade utsattes för i Sydafrika. Man är inte välkomna på en del allmänna platser. I Sydafrika kallade vi det förtryck, Roland Andersson kallar apartheid i Saudiarabien för kultur. Matchen borde aldrig ha spelats, här hade vi en gyllene chans att visa att vi är emot sådant förtryck och genom denna handling stötta de förtryckta kvinnorna.

    SvaraRadera
  16. Senaste anonym, ja, för de saudiarabiska kvinnorna hade verkligen kännt att det skulle bli bättre för dem och mer jämställt om Sverige inte spelat matchen...

    SvaraRadera
  17. Bäste Frankie

    Först måste jag säga att du gjorde ett bra svarsinlägg. Dock kan jag inte förstå hur du motiverar dina åsikter.
    Nej det är sant att män och kvinnor inte är separerade på samma sätt i t.ex. kina (tvärtom). Men tro mig, det finns värre former av förtryck än att kvinnor inte får gå på fotboll. T.ex. just det som sker i kina vad beträffar demokratiaspekten. Du menar att vad beträffar Kina och Turkiets tillämpning av dödsstraff så är det fler länder som har detta (t.ex. USA som du skriver). Menar du då att detta inte "räknas" då det är värre med att kvinnor inte få gå på fotboll (det är ju ändå det som sakfrågan gällde). Alltså; Ska man bara värdera ett land utifrån om kvinnorna får gå på fotboll?
    Problemet är att om man resonerar som du så skulle Sverige inte kunna spela mot många länder överhuvudtaget, bara de som uppfyller din definition av en västerländsk liberal demokrati, (att kalla Turkiet för en liberal demokrati måste i sammanhanget vara ett väldigt snällt uttalande om Turkiet). Du säger själv att "vem skulle komma på tanken att bojkotta USA" - Nej det är precis det som är problemet i ditt resonemang. USA kan vi inte bojkotta för där får kvinnor gå på fotboll, är det så du menar?
    Min poäng: antingen är man emot allt idrottutbyte mellan nationer som inte uppfyller kraven på en västerländsk demokrati eller så är man det INTE, man kan inte vara emot ett utbyte mot "vissa länder", (därmed inte sagt att jag försvarar vissa länders politiska hållning vad beträffar demokrati och jämnlikhet). Vad beträffar min paralell till Blåvitt och Turkiet uttryckte jag mig möjligen otydligt eller klumpigt. Vad jag menar är att Blåvitt blev inbjudna till ett läger i Turkiet 2002. Skulle Blåvitt övervägt att tackat nej ? Anledningen att Turkiet inte är medlem i EU är just att de har stora brister vad beträffar mänskliga rättigheter och att de inte visar hänsyn till landets minoriteter (enligt dig är detta tydligen inte så farligt då Turkiet bara har blivit utmålade som "ett svart får"). Precis som Saudiarabien inte visar hänsyn vad beträffar jämnlikhet. Jag menar inte att ha en fokusering på just Turkiet, landet användes bara som ett konkret exempel på vad jag menade. Jag saknar helt enkelt en konsekvens i dina åsikter //Andreas

    SvaraRadera
  18. Nu drar du upp Kina återigen. Jag förstår inte hur Kina har relevans till detta?

    Som jag argumenterade i mitt tidigare inlägg så är det stor skillnad på att välja att som enskilt land förlägga matcher, läger, turneringar i en diktatur än det är att acceptera ett internationellt demokratiskt beslut att spela i en regim som har tveksam demokratisyn.

    Dessa två saker måste man skilja på.

    Sen får du nog läsa om min artikel. Den handlar inte om "kvinnofrågan" utan om vi skulle vart där överhuvudtaget...

    SvaraRadera
  19. vad är det som säger att vi i västvärlden har rätten att klaga på andra kulturer. om folket vill leva anorlunda så fixar de det. vill de leva efter religion så gör de det. jag gillar inte deras sätt men det är inte min sak att säga hur de ska leva. ALLA HAR RÄTT TILL ATT SE PÅ FOTBOLL

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.