2005/12/13

Firmafight- Fotbollsproblem eller samhällsinstitution?

HULIGANISM Denna video är ett bevis på att huliganism inte är ett "fotbollsproblem". Se den inte som en uppmaning till våld, inte heller som ett avskräckande exempel utan bara en tydlig fingervisning om att firmahuliganismen som den ser ut idag, inte är något som kan belastas föreningarna och klubbarna i sig.

När man ser videon i fråga går tankarna till Hollywoodrullen "Gangs of New York". Hur kan någonting sådant här helt sammankopplas med fotboll när det är ett fenomen som har rötterna i allt annat än fotbollen?

Videon i fråga är ett nutidsdokument från Moskva och hittas här.

10 kommentarer:

  1. Förstod inte mycket av detta

    SvaraRadera
  2. Tråkigt att inte fler dör under upplopp. Personligen ger jag inget för dom som måste hävda sig i grupper. Ofta svaga och tragiska personer. I år hoppas jag att fler av er blir invalida eller dör. Snälla tomten få min önskan att gå i uppfyllelse.

    SvaraRadera
  3. carl/ Min poäng är att om flera hundra människor slåss långt ifrån en arena på en dag det inte spelas fotboll så är det i alla fall inte i min värld logiskt att kalla det fotbollsrelaterat våld.

    SvaraRadera
  4. Tycker det är lite väl nyliberalt att resonera så där. I så fall kan man ju lika gärna hävda att våld inte är ett samhällsproblem heller, eftersom de allra flesta av oss lever i samhället och avstår från att utöva våld.

    Faktum kvarstår: det verkar finnas starka kopplingar mellan fotboll och aggression, som man säkert kan spåra i kampmomentet, vi-mot-de-känslan, anonymiteten i massan osv.

    Sedan kan ju inte klubbarna hållas ensamt ansvariga, men att bara förneka och blunda för problematiken leder ju ingen vart.

    SvaraRadera
  5. Ta bort skiten ifrån en i övrigt bra blogg. Denna typ av inslag äcklar mig och hör inte hemma på en site för fotbollsintresserade.

    SvaraRadera
  6. anonym 1/ Jag hävdar annorlunda. Eftersom fotbollen varje år, om och om får via polis, media och samhället ta på sig skammen för slagsmål så måste man ju reagera, men hur ska fotbollen reagera mot ett fenomen som inte sker någonstans nära fotbollen? Det är ju på arenorna som fotbollsklubbarna kan agera och har ansvar.

    Ditt exempel med samhället generellt tycker jag haltar då de gator och torg där slagsmålen sker är ju en del av det samhälle vi är del av och därför är vi även ansvariga att reagera ur en samhällelig vinkel och inte bara skylla det som händer på fotbollssfären.

    anonym2/ Jag anser att debatten är viktig att ta, främst för att jag ogillar hur fotbollssfären och fotbollssupportrar förknippas med organiserat våld, detta är inget fotbollsproblem, för det är en sjuk förenling av det som sker.

    SvaraRadera
  7. the archangel: Du verkar ju helt jävla dum i huvet. Hur i helvete kan du önska att någon ska dö. De vill bråka och det försöker undvika allmänheten genom att bestämma träffpunkt med andra som vill slåss. Förstår inte riktigt. De kommer ju inte springa till dig och slå ner dig. Men du verkar iaf helt pantat i huvet att önska något sånt är det sista man ska göra. Jävligt onödigt och omogen kommentar hoppas du var ironisk men tvivlar ytterst på det eftersom man inte skojar om sånna saker.

    SvaraRadera
  8. the archangel, Grattis till att vara värre än de du klankar ner på *applåd*

    SvaraRadera
  9. Fy fan vad sjukt, det är som du säger frankie givetvis ett samhälleligt problem - borde inte alls förknippas med fotboll men så länge som de slåss i klubbarnas namn tror du vi kan slippa det då?
    Fotbollshulliganer är inte detsamma som fotbollssupporters.

    SvaraRadera
  10. frankie:

    Jag menar bara att hur det än borde vara (för det BORDE inte vara så att våld hänger ihop med fotboll), så är det bevisligen så att folk över hela världen använder fotbollen som alibi för våld.

    Såvida detta inte beror på en gigantisk bråkmakarkonspiration, så är det tydligen så att det finns något i fenomenet fotboll som lockar till sig våldsverkande idioter.

    Jag säger inte att man ska ge upp och säga att fotboll borde läggas ned eftersom det bara leder till våld. Däremot tror jag det är viktigt att fundera på vad det är i fotbollskulturen som har lett fram till den avart som huliganismen utgör (jag är nämligen övertygad om att det inte är någon slump att dessa dårar säger sig vara intresserade av fotboll och inte av, till exempel, kattutställningar).

    Hur ska man annars komma till rätta med problemen och återupprätta fotbollens rykte?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.