2005/07/28

Ska vi låta oss ryckas med av media?

Hur mycket vi supportrar än ondgör oss över tidningar som Aftonbladet och GT, kommer vi inte undan det faktum att vi, precis som folk runt oss, påverkas av det vi läser och hör i mediabruset.
Dess makt är skrämmande; trots att Sverige garanterat har en av Europas lugnaste läktarkulturer har en massiv PR-kampanj fått medborgarna att gå man ur huse för att köpa ett rosa armband i tron att de motverkar våld runt arenorna. Det de egentligen gör är att betala 30 kronor för att gå runt och göra reklam för Aftonbladet istället för att själva engagera sig i supporterföreningar och skapa en positiv anda, men det är de sorgligt omedvetna om. Filmen ”Bowling for Columbine” av Michael Moore skildrar tydligt hur man kan få våld och hat att öka genom att skrämma folk till att tro att det är farligt därute. Och så kan man säga; ”Rösta på oss! Köp våra produkter så blir ni trygga.” Men rädsla skapar bara mer våld.

Och när tidningarna ropar ut att Blåvitts storhetstid är över, eftersom vi förlorat mot Assyriska och Gefle, drabbas vi supportrar, jag själv inräknad, av en kollektiv panik. Men hallå! Ser vi inte gång på gång hur även andra storlag får på käften av kvaltippade lag? Och har vi inte märkt hur gamarna tjänar en massa pengar på att få oss att dagligen springa iväg och inhandla deras magasin för att läsa om det kanske är över för oss nu? Faktum är att medierna varje år väljer ut en liten älskling, i år kom turen till Elfsborg, trots att det faktiskt inte gått särskilt lysande för dem sen de tre ”Svenssons” tågade in så hör man ingen skrika ut att deras supersatsning kanske inte tar dem till toppen trots allt. För varje match som går blir Änglaklacken allt argare vilket skrivits om i andra krönikor.

Och då går det ju precis som medierna vill; när laget har både dem och sina fans emot sig försvagas de, spelar sämre och Aftonbladets sportjournalister kan utbrista ”Vad var det vi sa? Visst hade vi rätt? Ifk Göteborg är SLUT!”

Nu är det dags för oss att vakna ur masspsykosen och börja tänka själva Jag tänker i alla fall försöka, vågar ni?

4 kommentarer:

  1. Becka, måste ge dig en eloge, du skriver helt underbart.
    Javisst vågar vi vakna, har själv gjort det för längesen *ler*
    Med tanke på placering så kan vi ju inte vara såååå dåliga som en del tycker.
    Nu hoppas jag att vi tar Häcken på måndag oxå, skulle vara gött och gör vi inte det så är det ju bara att bryta ihop å gå vidare hehe
    /Carina

    SvaraRadera
  2. Även om ämnet är lite uttjatat kan jag inte annat än hålla med, gött att se hur du börjat få upp tempot för ditt bloggande med... Kanoooon.

    SvaraRadera
  3. Tack för berömmet Carina och tack för dina comments Frankie-boy;-) Jag kan väl hålla med om att ämnet e lite uttjatat, MEN däremot tycker jag inte att det är färdigtjatat! Supportrar drabbas fortfarande av "det är över för Blåvitt"-panik så fort tidningarna skriver ner oss och alldeles för många människor går fortfarande omkring med Aftonbladets rosa armband så jag ser gärna att debatten rullar vidare...

    SvaraRadera
  4. Kanonbra! Du har förstått allting rätt!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.